Če se bo sistem spletne pošte facebooka "prijel", bi lahko na ta način na strani družbenega omrežja privabil še več oglaševalcev, poroča BBC. Nekaterim uporabnikom pa poteza facebooka ni všeč, opisujejo jo kot "nadležno“ in "butasto“, zraven pa na istem omrežju objavljajo navodila, kako si naslov spremeniti nazaj v izvirnega (navodila si oglejte na koncu članka).

Če bo naslov uporabljal, se bo vsak odločil sam

Facebook je o svoji nameri javnost sicer obvestil že aprila, čeprav je novica takrat privabila zelo malo pozornosti. "Na facebooku smo svojim uporabnikom priskrbeli lasten spletni naslov, saj smo ugotovili, da se zdi mnogim uporaben, z njim se namreč lahko povezujejo z drugimi uporabniki, seveda pa je odločitev, če ga bo uporabljal, odvisna od vsakega posameznika,“ so v Facebooku zapisali v izjavi za javnost.

Pošta, poslana na naslov @facebook.com, se pojavi zraven sporočil, poslanih prek facebookovega notranjega sistema sporočil, tako da lahko uporabniki na istem mestu uporabljajo obe obliki komunikacije.
Eden od analitikov je za BBC dejal, da bi se lahko ta poteza Facebooku maščevala. "Smrdi po tem, kar je Google naredil s svojim Buzzem, ko ga je ljudem avtomatično vsilili, ti pa so se akciji uprli,“ je dejal Anthony Mullen, analitik pri podjetju Forrester Research.

Največja težava je pomanjkanje transparentnosti

"To je smer, v katero mora iti Facebook, vaš spletni naslov je namreč nekakšen zastopnik vaše identitete na spletu, zato si želijo v tem podjetju prilastiti uporabnikove že prej obstoječe naslove in na takšen način na svojo stran privabiti večji promet. Največja težava je pomanjkanje transparentnosti, saj so vse skupaj naredili brez vednosti uporabnikov,“ je zaključil.

Facebookovi uporabniki so s potezo nezadovoljni, kar je bilo videti tudi na twitterju. "Opozorilo bi bilo lepo, Facebook, ne moreš kar spremeniti mojega spletnega naslova,“ je zapisala neka Britanka. Londončan pa dodal: "Še več presenetljivo slabega dela s strani facebooka.“

Kako nazaj do prejšnjega naslova?

Kdor želi nazaj pridobiti svoj prejšnji naslov, naj na svojem profilu odpre možnost "Posodobi podatke“, nato pa pri "Kontaktnih podatkih“ klikne "Urejanje“, kjer lahko ali doda ali odstrani spletne naslove, ki so objavljeni na njegovem profilu.

Facebook je svojih 900 milijonov uporabnikov v preteklosti že večkrat razjezil, predvsem zaradi sprememb glede nastavitev zasebnosti.