Stoletja ugibanj so enemu najbolj znanih krajev na svetu pripisovala nešteto funkcij, od prazgodovinskega observatorija, zdravilnega kraja pa do templja, kjer so opravljali ritualna žrtvovanja. Nova študija, ki jo je opravilo pet britanskih fakultet, pa kaže, da bi lahko bil Stonehenge zgrajen kot znak miru med ljudstvi z vzhoda in zahoda dežele, po obdobju bojevanj.

Kamni, ki prihajajo z različnih lokacij, bi lahko simbolizirali prednike nekaterih najzgodnejših britanskih skupnosti, menijo raziskovalci.

Profesor Mike Parker Pearson z univerze v Sheffieldu, je dejal, da se je med obdobjem gradnje Stonehenga (3000 do 2500 pr. n. št.) pospešeno razvijala otoška kultura. "Stonehenge sam je bil ogromen podvig, na tisoče ljudi je moralo premikati kamne vse od zahodnega Walesa, jih oblikovati in dvigati. Samo delo je zahtevalo sodelovanje vseh, zato je bila ta gradnja združevalno dejanje," je razložil.

Pri projektu so sodelovale še univerze iz Manchestra, Southamptona, Bournemoutha in UCL, sodelujoči pa menijo, da je območje, kjer zdaj stoji Stonehenge, že pred njegovo izgradnjo veljalo za kraj posebnega pomena.

Parker Pearson je še dodal, da bi lahko postavitev kamnov, poravnana z zimskim in poletnim solsticijem kazala na to, da so ljudje to točko razumeli kot "središče sveta".