Vse odkar so se decembra s pomočjo velikega hadronskega trkalnika pokazale prve sledi obstoja Higgsovega bozona, so znanstveniki analizirali rezultate trkov delcev, da bi še izboljšali svoje iskanje.

Sedaj pa so se na blogih fizikov pojavili namigi, da bi znanstveniki, ki delajo na velikem hadronskem trkalniku, novico o odkritju Higgsovega bozona lahko razglasili med letošnjo mednarodno konferenco o fiziki visokih energij (ICHEP), ki bo potekala v Melbournu med 4. in 11. julijem.

Matematik Peter Woit je na svojem blogu Not Even Wrong zapisal: "Imajo nekaj, kar je videti tako, kot bi moral biti videti Higgsov bozon.“

V strogem svetu fizike visokih energij raziskovalci čakajo, dokler ne dobijo 5-sigma signala, ki ima zgolj 0.000028 odstotka verjetnosti, da se zgodi naključno, preden razglasijo odkritje. Najnovejše govorice o Higgsovem bozonu pravijo, da so že skoraj tam. Pri obeh LHC-jevih eksperimentih, ki lovita delec, naj bi bili že pri 4-sigma signalih.

Fizik Philip Gibbs na svojem blogu Vixera log razlaga, da gre v primeru, ko oba eksperimenta beležita 4-sigma signale, že skoraj gotovo za dolgo iskan delec. Združitev obeh 4-sigma signalov naj bi bila po njegovem mnenju dovolj, da bi preskočili oviro 5-sigma signala.

Higgsov bozon je sicer zaključni delec Standardnega modela, ki je bil razvit v poznem 20. stoletju in služi kot okvir za razlago interakcij vseh subatomarnih delcev in silami.