Skupina trdi, da so ljudje postali ''sužnji zaslonov'' in pogosto delajo tudi, ko so na poti domov in tudi, ko so že doma. Med drugim lahko neprestano buljenje v malo napravico v naročju škodi hrbtenici, povzroči bolečine v hrbtu in vratu. Skupina je pozvala ljudi, naj se naučijo ugasniti svoje naprave.

Danes v Dnevniku pišemo tudi o Pametnih telefonih za nespametno zapravljanje.

Služba po službi

V spletni analizi, v kateri je sodelovalo več kot 2000 ljudi, ki sicer delajo v pisarnah, je skupina ugotovila, da kar dve tretjini ljudi potem, ko že zapusti delovno mesto, še kar dela – zunaj pisarn. Ljudje tako poleg svojih standardnih službenih ur delajo še vsaj dve dodatni uri na dan. Podatki organizacije namigujejo, da so glavni razlogi za ti preobremenjenost in pa poskus razbremenitve delavnika med dnevom.

Z računalnikom v naročju

Predsednica fizioterapevtske skupnosti Helena Johnson je dejala, da so ugotovitve zaskrbljujoče. ''Čeprav se opravljanje nekaj službenega dela doma zdi kot dobra začasna rešitev, ko imate preveč dela v službi, se lahko to kaj hitro spremeni v vsakodnevno večerno rutino in to vodi do težav kot so bolečine v hrbtu in vratu ter seveda k s stresom povezanim obolenjem.''

Še posebej je Johnsonova opozorila, na naprave, ki jih držimo v rokah in ob tem ne razmišljamo o naši drži. ''Če se počutite preveč pod pritiskom, govorite s svojim nadrejenim,'' je dodala.

Preobremenjeni delavci niso produktivni

Generalni sekretar Trades Union Congressa, Brendan Barber, je dejal, da preobremenjenost nikomur ne služi. ''Preobremenjeni delavci ne le ne delajo tako produktivno, temveč zaradi stresa in neobvladljive količine dela tudi zbolevajo. Ko je človek obremenjen do te mere, da vsak večer dela dodatne ure doma, so stvari ušle izpod nadzora.''

Posamezniki bi morali, opozarjajo organizacije, sebe opazovati. ''Če ugotovite, da službe ne zapustite niti, ko vas že dolgo ni več v pisarni, se morate pogovoriti s šefom in se naučiti, kako izklopiti pametne telefone,'' dodaja Barber.