Brezpilotno letalo, poznano tudi kot Orbitalno testno vozilo-2 (OTV-2), je s pomočjo avtopilota včeraj pristalo v vojaški bazi Vandenberg v Kaliforniji. Misija je trajala več kot leto dni, njeni cilji pa zaenkrat ostajajo ameriška skrivnost.

(Foto: Reuters)

Leto dni garanja

Predstavniki ameriške vojske so v kratki izjavi za javnost zapisali, da je letalo varno pristalo. "Ekipa Vanderberg je v priprave za današnji pristanek vložila več kot leto dni garanja, danes pa lahko končno vidimo sadove tega dela,“ je pojasnila polkovnica Nina Armagno in dodala, da je ponosna, ker je ekipi uspelo varno in uspešno pristajanje, poroča portal Space.com.

"Eksperimenti v orbiti"

Iz vojske so še sporočili, da je letalo v sklopu misije opravljalo "poizkuse v orbiti“, niso pa razložili, kakšni so bili ti eksperimenti. Sicer bi moralo letalo v orbiti ostati le 270 dni, a ga je ameriška vojska "na nebu“ zadržala mnogo dlje.

Kaj natančno je X-37B počelo v orbiti, je vojaška tajna, poznani pa niso niti cilji misije. Mnogi menijo, da je letalo neke vrste "vesoljsko orožje“ za uničevanje satelitov.