Tako na iOS kot Androidih in WindowsPhonu

Rdeča nit letošnjega projekta Dan zaščite pred soncem je vpliv sonca na staranje kože, sporoča Združenje slovenskih dermatovenerologov. Staranje kože zaradi UV-žarkov dermatologi strokovno imenujejo fotostaranje, povzročajo pa ga zunanji dejavniki, torej UV-žarki sonca in tudi umetni viri (npr. solarij).

Strokovnjaki svetujejo vsakodnevno zaščito pred soncem tudi med običajnimi aktivnostmi, kot so pot v službo in domov, sprehod v naravi, športne dejavnosti ali kava na prostem, kot najboljšo terapijo za bistveno upočasnitev staranja kože. Zaščita pred soncem je namreč najboljši anti-aging.

V sklopu letošnjih aktivnosti so dermatologi v sodelovanju z Eucerinom pripravili mobilno aplikacijo za pametne telefone, ki osveščenim uporabnikom pomaga pri optimalni zaščiti pred soncem

Na podlagi GPS-podatkov aplikacija uporabniku posreduje podatke o višini UV-indeksa na njegovi trenutni lokaciji v Sloveniji. Glede na podatke o trenutnem UV-indeksu in podatke, ki jih uporabnik nastavi v svojem profilu, kot je tip uporabnikove kože, narava aktivnosti, ki jo opravlja, in zaščitni faktor, začne aplikacija odštevati čas, po katerem mora uporabnik obnoviti svojo zaščito pred soncem - ponovno nanesti zaščitno kremo. Po preteku "varnega" časa prejme uporabnik opozorilo za ponovni nanos zaščitnega sredstva.

Z aplikacijo pa lahko uporabnik najde tudi številne koristne nasvete o pravilni zaščiti pred soncem, lahko pa tudi preko nje naroči brezplačen set vzorcev zaščite pred soncem. Aplikacija je brezplačno na voljo uporabnikom telefonov z operacijskimi sistemi Apple, Android in WindowsPhone, prilagojena pa je tudi za uporabo na iPadih.

Najprej mehanska zaščita, nato še krema

15. junija Združenje slovenskih dermatovenerologov že tretje leto obeležuje Dan zaščite pred soncem. Pred prvim letošnjim vročim vikendom ljudem svetujejo, naj ostanejo v senci, če je le mogoče, sicer naj se ustrezno zaščitijo z zaščitnimi sredstvi.

Zaščitna krema je sicer zadnji ukrep zaščite pred soncem. Najprej moramo poskrbeti za mehansko zaščito, torej za primerna oblačila, ki ne prepuščajo žarkov, priporočljivo se je držati v senci.

Če pa se že izpostavljamo soncu, pa je priporočljivo kupiti kreme z višjim faktorjem zaščite. Laboratorijski testi so sicer pokazali, da kreme s faktorji 15, 30 ali 50 nudijo podobno zaščito, vendar le, če na kvadratni centimeter kože nanesemo dovolj - več kot dva miligrama kreme. Raziskave so namreč pokazale, da si na kožo namažemo bistveno premalo zaščitne kreme. Zaščitni filter tako razmažemo do te mere, da nismo zaščiteni s faktorjem 15, kot to piše na embalaži, pač pa zgolj s faktorjem štiri.

Ne le UV B, nevarni so tudi UV A žarki

Sicer pa je treba biti pozoren tudi na to, katero zaščito nudi krema. SPF-faktorji namreč kažejo samo na zaščito pred UV B-žarki, kar nas sicer ščiti pred sončnimi opeklinami, vendar pa so UV A-žarki bolj škodljivi.

Prevelika izpostavljenost soncu je vzrok za večino melanomov, pa tudi za prezgodnje staranje kože. Sicer se melanom pogosteje pojavlja pri tistih, katerih svojci so imeli to vrsto raka. Rizična skupina so tudi ljudje z zelo svetlo poltjo, predvsem rdečelasci, ki imajo namreč spremenjen določeni gen, ki sodeluje pri nastanku melanoma. Melanomi se pogosteje pojavljajo tudi pri ljudeh, ki imajo veliko število pigmentnih znamenj.