Muzej novejše zgodovine bo v sodelovanju z računalniškim muzejem v nastajanju predstavil razvoj računalništva v pregledni obliki, od Enigme, večjih računskih strojev, pa vse do računalnikov Iskre Delte in Gorenja. Razstavljen bo tudi legendarni ZX Spectrum, ki je na trg prišel spomladi leta 1982. Čeprav takratni sistem državljanom ni dovoljeval uvoza tovrstne tehnologije, se je vseeno "pretihotapil v mnogo slovenskih domov", so sporočili iz Regijske tiskovne agencije.

Z zbranimi sredstvi bodo poleg brezplačne razstave, pedagoškega in družabnega programa, ki bo javnosti še dodatno približal računalništvo in njegov razvoj v Sloveniji, pripravili tudi razstavni katalog. Presežna sredstva bodo namenili delovanju in zagonu računalniškega muzeja, ki trenutno gostuje v najetih skladiščnih prostorih in posluje predvsem s pomočjo prostovoljcev.

S pozivom k donaciji želi Aleš Špetič nagovoriti tako posameznike kot podjetja, ki jim računalniki omogočajo delo. Akcijo je podprl tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Špetič vabi vse računalničarje, pedagoge in podjetja, da se vpišejo na seznam donatorjev, na podlagi tega bodo prejeli vse dodatne informacije in navodila za sodelovanje v akciji.

Špetič je bil za glasnika digitalnih tehnologij RS imenovan maja letos. Glasnik digitalnih tehnologij je neodvisna in nevladna vloga, katere namen je spodbujati razvoj na področju infrastrukture, izobraževanja, razširjenosti digitalnih tehnologij in storitev.