Ilves je v svojih tvitih ostro kritiziral članek Krugmana v ameriškem časniku New York Times, v katerem je zapisal, da čeprav mednarodna skupnost hvali estonske varčevalne ukrepe, je gospodarsko okrevanje Estonije "v resnici bolj šibko".

"Najbolje, da pišemo o stvareh, o katerih nimamo pojma in smo pri tem domišljavi, naduti in pokroviteljski. Očitno ti Nobelova nagrada iz ekonomije omogoča, da mojo državo razglasiš za smetišče," je Ilves zapisal v tvitu.

"Toda res, kaj pa mi vemo? Saj smo samo neumni Vzhodnoevropejci," je dodal Ilves in v svojem zadnjem tvitu zapisal: "Dajmo se posr*t na Vzhodnoevropejce."

Estonci so sicer že vajeni vulgarnega izražanja Ilvesa, ki se je rodil v Stockholmu, odraščal v ZDA in leta 2006 postal estonski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu so ga danes kritizirali estonski mediji, ki pa so sprva menili, da je nekdo vdrl v Ilvesov račun na Twitterju. Vendar je njegov predstavnik sporočil, da je tvite dejansko objavil estonski predsednik.

Estonski časnik Ohtuleht domneva, da je bil Ilves med pisanjem pijan. Drug lokalni časopis pa poroča, da bodo Ilvesovi komentarji škodili ugledu Estonije.

Po več letih uspešnega gospodarskega razvoja je gospodarska kriza močno prizadela Estonijo. Leta 2009 je država z 1,3 milijona prebivalci utrpela 14,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda. A gospodarstvo je kmalu okrevalo, saj je Estonija lani zabeležila 7,6-odstotno gospodarsko rast.