Dolžina Kitajskega zidu, ki je pravzaprav cela serija obrambnih mehanizmov, od zidov do naravnih preprek, kot so rečne struge, je bila končno določena z raziskavo, ki je potekala vse od leta 2007.

Leta 2009 so objavili delne rezultate raziskave, ki so poročali, da je del zidu, ki je nastal med vladavino dinastije Ming, dolg 8851 kilometrov. Nato so začeli podrobneje raziskovalti in ugotovili, je del pravzaprav precej daljši – meri kar 12345 kilometrov.

''Številka, ki smo jo pravkar objavili, 21196 kilometrov je kombinacija dolžine zidu iz dinastije Ming in zidu pred to dinastijo,'' so povedali avtorji raziskave. Dodali so še, da v zid spadajo tudi naravne prepreke, ki so jih snovalci zidu vključili v njegovo obliko – to so tudi rečne struge in strmi hriboviti deli ter jarki. Slednji predstavljajo kar 370 kilometrov, še dodatnih 2232 milj pa naravne prepreke.

Zid, ki so ga gradili vse od leta 475 pr.n.št. pa vse do leta 1644, pa je sledeč raziskavi v precej slabem stanju. Miniranje in infrastrukturni razvoj sta ga močno poškodovala, kot tudi ljudje, ki iz zidu jemljejo material iz katerega je narejen, od zidakov do zemlje. Zid je sicer od leta 1987 pod zaščito UNESCa.