Enterprise so aprila na hrbtu predelanega letala boeing 747 prepeljali iz muzeja Smithsonian pri letališču Dulles nedaleč od prestolnice Washington, kjer je bil od leta 1985. Tam ga je zamenjal raketoplan Discovery, ki je z 39 vesoljskimi misijami od leta 1984 do marca 2011 neke vrste starosta raketoplanov. Zato bo imel tudi največ miru, saj bo tam od vseh muzejskih počivališč raketoplanov najmanj obiskovalcev.

Največja zvezda je in bo Enterprise, ki so ga od leta 1977 uporabljali za nekaj testnih poletov do roba vesolja in pristankov. Aprilski prihod na letališče JFK v New Yorku je bil medijsko najbolj pokrit, zanimanje pa je vzbujala tudi nedeljska pot z barko do New Jerseyja, kjer je počakal do srede, ko je vreme dovolilo nadaljevanje poti mimo kipa Svobode navzgor po reki Hudson do letalonosilke, kjer so ga z žerjavom dvignili na krov.

Največ pozornosti uživa zaradi velike koncentracije medijev v New Yorku in zaradi tega, ker je v mestu od vseh zadnjih destinacij raketoplanov tudi največ turistov, ki bodo tako lahko uživali v dodatni atrakciji. Preostala sta še raketoplana Atlantis, ki bo ostal na Floridi v vesoljskem centru Kennedy, ter Endeavour, ki jeseni potuje v Kalifornijo.

(foto: AP)

Atlantis je prvič poletel vesolje leta 1985, zadnjič pa se je vrnil na zemljo julija 2011. V vesolju je prebil 307 dni, obiskovalcem Kennedyjevega vesoljskega centra pa bo na ogled od novembra naprej.

Endeavour je še vedno na Floridi, septembra pa ga bodo prepeljali v znanstveni muzej v Los Angelesu. V vesolje je prvič poletel šele leta 1992, saj so ga izdelali kot zamenjavo za ponesrečeni raketoplan Challenger. Kljub temu je v vesolju prebil 299 dni, na zemljo pa se je zadnjič vrnil junija 2011.