Samsung se je za predstavitev modela Galaxy S III še posebej potrudil. V Londonu so pripravili poseben ekskluziven dogodek, še preden pa so ga uradno pokazali svetu, so zanj prejeli 10 milijonov naročil.

Videz

Če smo prejšnjim Galaxy modelom očitali, da so videti in čutiti precej plastično, je S III vsekakor izboljšana različica. Ohišje telefona je sedaj narejeno iz brušene plastike, ki deluje zelo kompaktno in prefinjeno. Je pa naprava precej lahka, kar bo nekaterim všeč, drugi pa bodo pogrešali več trdnosti. Nam se je 133 gramov zdela priročna značilnost, ki se kot koristna izkaže pri prenašanju v žepu, saj pri tem z lahkoto pozabimo, da prenašamo precej velik mobilnik.

Za razliko od mnogih telefonov na trgu, S III omogoča odstranitev zadnjega pokrova, kar pomeni, da imamo dostop do baterije. Tu se skriva tudi reža za razširitev pomnilnika. Teoretično bi tako lahko telefon nadgradili v 128 GB pomnilnika (64 notranjega + 64 micro SD). Sicer je res, da uporabniki povprečno redko presežejo kapaciteto 16 GB, vendar pri odličnem zaslonu, ki ga ponuja S III, ne bi bilo presenečenj, če bi si na njem ogledali tudi kakšen HD film. Tu pa bo dodatna kapaciteta vsekakor dobrodošla.

Zaslon

Sicer to ni prvi HD AMOLED zaslon, ki smo ga videli (Nexus, HTC One, Note), vendar lahko vseeno rečemo, da je odličen. Ta premore 309 točk na palec, kar poskrbi za izjemno jasne in kontrastne vsebine, kljub temu da nima tolikšne gostote pikslov kot nekateri drugi telefoni na trgu.

Uporaba

Dovolj pove, da ima S III 1.4 GHz štiri-jedrni procesor in 1 GB delovnega pomnilnika. Ta omogoča izjemno hitro odzivnost, delo z njim pa je seveda tekoče kot še pri nobenem doslej.

Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich omogoča, da preko Upravitelja naprav veliko bolj natančno upravljamo s svojimi aplikacijami in pregledujemo, katere nam prekomerno srkajo energijo. Brskanje po spletu je zaradi velikega zaslona izjemno udobno, zato kaj kmalu pozabimo, da imamo v rokah zgolj mobilni telefon in ne kakšne manjše tablice.

Zanimive novosti:

- Če ste denimo preslišali klic ali SMS, vam bo S III to sporočil z rahlim vibriranjem, takoj ko ga boste vzeli v dlani.

- Če ste prejeli klic, lahko utišate telefon zgolj s tem, da nanj položite dlan.

- Predvajanje glasbe ustavite, če ga položite na prednjo stran

- Smart Stay: sledenje očem in prilagajanje svetlosti zaslona. Naprava spremlja vaše oči, in če zazna, da ne gledate zaslona, ga izklopi in s tem privarčuje energijo. Ko naprava spremlja naš pogled, se nam pokaže tudi mali indikator v zgornji vrstici zaslona. Sicer sistem zmedemo, če je v okolju premočna svetloba, ali če denimo nosimo očala.

- Direct Call omogoča, da telefon samodejno pokliče vaš stik takoj, ko telefon približate ušesu (s predpogojem, da se ta določen stik našli v imeniku, ali če imate denimo odprto SMS sporočilo določene osebe.

- Pop Up Play omogoča predvajanje videa v manjšem okencu in s tem hkrati omogoča nemoteno uporabno naprave z drugimi aplikacijami.

- Burst Shot omogoča zajem šestih fotografij na sekundo, nato pa na podlagi algoritmov predlaga, katera je najbolj kakovostna.

- Med snemanjem videoposnetkov je mogoče hkratno zajemanje fotografij.

- Sistem lahko tudi prepoznava obraze na fotografijah. Takoj, ko nekoga prepozna, ponudi možnost, da tej osebi pošljete e-sporočilo z dotično fotografijo.

Veliko pozornosti so pri Samsungu posvetili aplikaciji S Voice, ki precej spominja na Applovo pomočnico Siri. Pri testiranju se je S Voice dokaj dobro obnesel, žal pa ta še ne razume slovensko. Ob uporabi Dropboxa na Galaxy S III nas preseneti nadgradnja na kar 50 GB brezplačnega prostora, ki je nekakšno Samsungovo darilo za uporabnike.

V S III je vgrajena 8 MP kamera, ki je več kot dovolj sposobna za tovrstno "mobilno" fotografiranje. Glavni vzrok, da so ponovno uporabili tovrstno kamero (ki je sicer tudi na Galaxy S II) so njene dimenzije. Če bi želeli uporabiti denimo 12 MP kamero, bi to v celoti spremenilo dimenzije ohišja mobilnika. Andorid 4 pa sicer omogoča veliko hitrejše zajemanje zaporednih fotografij. Odlika, ki ji model S II ni bil ravno kos. Odlično se S III spopade tudi z video posnetki, ki jih lahko snema v načinu 30 sličic na sekundo oz. v  ločljivosti 1080p.

Galaxy S III                                                                          iPhone 4

 

Galaxy S III                                                                         Sony Xperia S

 

 
 

Galaxy S III                                                                           Galaxy S II

 

Predvajanje video vsebin na S III je vrhunsko. Nekateri celo menijo, da trenutno na prvem mestu pred konkurenco. Zvočnik naprave je zadovoljiv.

Za konec

Je torej Galaxy S III vreden tolikšnega pompa? Je, ni, kakor vzameš. Mobilnik je odličen. Delo z njim je odlično. Vedno pa se še najde prostor za izboljšave. Pri uporabi se nam je denimo pogosto zgodilo, da smo nehote pritisnili na funkcijske tipke, ki so postavljene precej nizko na ohišju. Tudi kamera bi bila lahko malce boljša. Vendar, da ne bo pomote. S III je gotovo eden najboljših mobilnikov na trgu, če ne najboljši. Edini, ki mu lahko ukrade ta naziv je HTC One X. Da se bo še Apple pridružil v izbor najboljših, bo potrebno počakati na iPhone 5.

Zaključimo lahko, da je Samsung z modelom S III vsekakor ustvaril odličnega naslednika tudi odličnega S II.

Redna cena: 699 evrov.

Več o zanimivih testih si preberite v Dnevnikovi temi Testirali smo.