Kapsula, ki bi jo morali izstrelili ob 10.55 po srednjeevropskem času, bi morala na ISS ponesti 521 kilogramov tovora, z nje pa na Zemljo vrniti 660 kilogramov tovora. Kapsula naj bi se zatem varno vrnila na Zemljo oziroma padla v Tihi ocean.

Tik pred izstrelitvijo pa je računalniški varnostni pregled zaznal napako, zaradi česar so postopek prekinili. Iz Ameriške vesoljske agencije Nasa so sporočili, da bodo raketo ponovno skušali izstreliti po 72 urah, torej v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Računalniški sistem preverja vse elemente motorja. Zaznal je, da je na enem od devetih motorjev rakete prišlo do napake," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil predstavnik podjetja SpaceX.

Doslej so bili poleti na ISS izključno v pristojnosti vladnih agencij. Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa letos upokojila raketoplane, so se ZDA odločile za sodelovanje z zasebnimi podjetji. Pogodba za oskrbovanje ISS med podjetjem SpaceX in Naso je vredna 1,6 milijarde dolarjev. Človeške posadke sedaj potujejo v vesolje z ruskimi raketami sojuz, pri tovoru pa pomagata tudi evropska in japonska vesoljska agencija.

Nasa se po ukinitvi programa raketoplanov osredotoča na druge vesoljske misije, kot je pot človeka na asteroid in planet Mars. Oskrbovanje ISS prevzemajo zasebna podjetja, kot je SpaceX. Za nalogo pa se potegujejo tudi druga podjetja, kot je Orbital Sciences.