Do padca prodaje na svetovni ravni je prišlo zaradi zmanjšanega povpraševanja v azijsko-pacifiški regiji. V slednji je prvo trimesečje sicer tradicionalno najmočnejše, vendar pa vodilni proizvajalci v letošnjih prvih treh mesecih niso predstavili dovolj novih modelov, zato so potrošniki odložili menjavo mobilnika na čas, ko bo na voljo več novih modelov.

Letošnji prvi trije meseci so sicer prinesli zamenjavo na vrhu lestvice največjih proizvajalcev mobilnih telefonov. S prvega mesta je namreč od leta 1998 naprej vodilno finsko Nokio izrinil južnokorejski Samsung. Prodal je 86,6 milijona mobilnih telefonov, kar predstavlja 20,7-odstoten delež.

S 83,2 milijona prodanimi mobilniki je na drugem mestu Nokia, ki se ji je delež na letni ravni zmanjšal s 25,1 na 19,8 odstotka. Na tretjem mestu je ameriški Apple, ki je prodal 33,1 milijona iphonov in s tem zasedel 7,9-odstotni delež, potem ko je v lanskih prvih treh mesecih imel le 3,9-odstoten delež. Prvi trojici po vrstnem redu sledijo ZTE, LG, Huawei, Research In Motion, Motorola, Sony in HTC.

Samsung je prvi tudi v segmentu zmogljivejših, pametnih mobilnih telefonov. V prvem četrtletju je bilo prodanih 144,4 milijona pametnih mobilnikov, pri čemer jih je Samsung prodal 38 milijonov. To pomeni, da je Samsung prodal več kot 40 odstotkov od skupno 81,07 milijona pametnih mobilnikov z nameščenim Googlovim operacijskim sistemom Android.

S 33,1 milijona prodanimi pametnimi mobilniki je na drugem mestu Applov operacijski sistem Ios, sledi Nokiin sistem Symbian, je še razvidno iz podatkov, objavljenih na povezavi http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=2017015.