Statistike za redne uporabnike računalnika oziroma interneta štejejo tiste, ki so uporabili računalnik oziroma internet v zadnjih treh mesecih.

Velika večina tako moških kot žensk je sicer uporabljala računalnik oz. internet vsak dan ali skoraj vsak dan. Največ oseb obeh spolov, ki je redno uporabljalo računalnik oz. internet, je bilo iz starostne skupine 10-24 let.

Statistični urad je te podatke objavil pred letošnjim svetovnim dnem informacijske družbe, 17. majem, katerega tema je Ženske in dekleta v informacijsko-komunikacijski tehnologiji.

Statistični podatki še kažejo, da je bilo največ žensk in moških, ki so redno uporabljali računalnik oz. internet, višje in visoko izobraženih.

Razkorak med spoloma je opazen pri osebah z osnovnošolsko izobrazbo ali manj: delež žensk starih med 10 in 74 let z osnovnošolsko izobrazbo ali manj, ki so redno uporabljale računalnik oz. internet, je bil v prvem četrtletju lani 41- oz. 38-odstoten, medtem ko je bilo takih moških 63 oz. 60 odstotkov.

Razlike so tudi pri dostopanju do spletnih vsebin. Več žensk kot moških, starih od 10 do 74 let, je v Sloveniji v prvem četrtletju 2011 na internetu iskalo informacije, povezane z zdravjem, pridobivalo informacije o izobraževanju, pridobivalo znanje s pomočjo spletnih enciklopedij ter iskalo službo in pošiljalo prijave.

Več moških kot žensk pa je pošiljalo sporočila v spletne forume, bralo in prenašalo spletne novice, časopise, revije, iskalo informacije o blagu, storitvah, prodajalo blago in storitve, prenašalo programsko opremo, telefoniralo ali video telefoniralo s spletno kamero prek interneta ter uporabljalo storitve e-bančništva.

Delež žensk, starih med 10 in 74 let, ki še nikoli niso uporabljale računalnika, je sicer v prvem četrtletju lani medtem znašal 25 odstotkov, medtem ko je bilo takih moških 20 odstotkov.

V tem obdobju je bilo 31 odstotkov žensk, ki še nikoli niso uporabljale interneta (takih moških je bilo 23 odstotkov). Devet odstotkov žensk ni imelo mobilnega telefona, delež takih moških pa je bil petodstoten.

Ženske v Sloveniji pri rabi interneta primerljive s povprečjem EU

Ženske v Sloveniji so pri uporabi računalnika in interneta primerljive s povprečjem v državah članicah EU, so pred letošnjim svetovnim dnem informacijske družbe, tega se obeležuje na 17. maj, sporočili iz Statističnega urada RS.

V 27 državah članicah EU je v prvem četrtletju 2011 redno uporabljalo računalnik 71 odstotkov žensk, starih od 16 do 74 let, v Sloveniji pa je bilo takih žensk 66 odstotkov.

Delež žensk, ki so redno uporabljale računalnik, je bil največji na Islandiji (94 odstotkov), najmanjši pa v Romuniji (41 odstotkov). Slovenija je bila v tej primerjavi podobna Malti in Španiji.

V 27 državah članicah EU ni do prvega četrtletja 2011 še nikoli uporabilo računalnika 23 odstotkov žensk, medtem ko je bilo takih žensk v Sloveniji 27 odstotkov.

V celotni EU je v prvem četrtletju 2011 redno uporabljalo internet 69 odstotkov žensk, starih od 16 do 74 let, v Sloveniji pa je bilo takih žensk 64 odstotkov.

Delež žensk, ki so redno uporabljale internet, je bil največji na Islandiji (94 odstotkov), najmanjši pa v Romuniji (39 odstotkov). Slovenija je bila v tej primerjavi podobna Litvi in Španiji.

V EU ni do 1. četrtletja lani še nikoli uporabilo interneta 27 odstotkov žensk, medtem ko je bilo takih žensk v Sloveniji 33 odstotkov.

V evropski sedemindvajseterici ni do prvega četrtletja 2011 še nikoli nakupovalo preko spleta 28 odstotkov žensk, starih od 16 do 74 let, v Sloveniji pa je bil ta delež 30-odstoten.

Celotno sporočilo statističnega urada, ki vsebuje tudi vrsto drugih podatkov, je na voljo na naslovu http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4685.

Vsako leto 17. maja se pod okriljem ZN obeležuje obletnico podpisa mednarodne telegrafske konvencije (Pariz, 1865), ki je prispevala k ustanovitvi Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU).

Namen svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe je okrepiti zavedanje o možnostih uporabe interneta in drugih komunikacijskih tehnologij za razvoj družbe in gospodarstva. Tema letošnjega dneva je Ženske in dekleta v informacijsko-komunikacijski tehnologiji.