Profesor John Mainstone z univerze Queensland v avstralskem Brisbaneu je trenutno zadolžen za spremljanje eksperimenta, ki želi dokazati, da katran ni trdna snov, temveč kapljevina, ki je 230 milijardkrat bolj viskozna od vode.

Z eksperimentom je leta 1927 pričel Thomas Parnell, sicer prvi profesor fizike na univerzi. Takrat so katran segreli in pretočili v steklen lij, ko se je čez tri leta zopet strdil, pa so tudi pričeli z uradnim eksperimentom. Katran v liju ni varovan v posebnih pogojih in je izpostavljen naravnemu okolju. Hitrost kapljanja je tako deloma odvisna tudi od temperaturnih sprememb okolice.

Do danes je kapnilo vsega osem kapelj, Parnell pa je doživel tri. Za njim je vlogo opazovalca prevzel Mainstone, ki prav tako ne bo dočakal zaključka eksperimenta. Oba prav tako očitno nista rojena pod srečno zvezdo, saj ne enemu ne drugemu padca kaplje ni uspelo videti v živo. Mainstone sedaj zato budno spremlja rast devete kaplje, ki se je že oblikovala in bi lahko padla vsak trenutek, morda celo do konca letošnjega leta.