Predlagan zakon bi zveznim agencijam omogočil vstop na družbena omrežja skozi zadnja vrata, poroča CNET. FBI pri tem opozarja, da so obstoječi zakoni, ki omogočajo prisluškovanje prek telefonov, postali z napredkom tehnologije in selitvijo komunikacije na splet zastareli in vedno manj uporabni.

FBI-jevi odvetniki naj bi že oblikovali predlog, ki bi lahko postal zakon in zahteval od ponudnikov spletnih družbenih omrežij, da preuredijo kodo, ki bi omogočila lažji nadzor. To bi veljalo tudi za spletno pošiljanje sporočil in elektronske pošte.

Predlog bi posodobil zakon o pomoči komunikacijske tehnologije pri izvajanju zakona (CALEA), ki so ga sprejeli leta 1994. Zakon je izvorno veljal za telekomunikacijske ponudnike in od njih zahteval, da ponudijo državnim agencijam zadnja vrata do telefonskih storitev, kar je organom pregona omogočilo lažje vohunjenje za osumljenimi zločinci. Leta 2004 so CALEA razširili, da je vključeval tudi širokopasovna omrežja.

Ponovna razširitev CALEA, da bi vključeval tudi storitve, kot so Gmail, Skype in facebook, bi FBI-ju pomagala pri premagovanju skrbi, ki so jo višji uradniki leta 2008 poimenovali "stemnitev“. Z imenom FBI izpostavlja skrb, da z napredkom komunikacijskih tehnologij, varnostne agencije ne bodo več mogle slediti grožnjam. Skeptike po drugi strani moti predvsem vedno bolj agresivno krčenje zasebnosti na spletu.