Japonska ima 50 jedrskih reaktorjev, ki pa jih je enega za drugim zaustavljala po lanskem katastrofalnem potresu in cunamiju, ki sta sprožila jedrsko krizo v mestu Fukušima. Danes so začeli zaustavljati še zadnjega, ki deluje na severu države v nuklearki Tomari. Uradno so vzrok za zaustavitev vzdrževalna dela, ki naj bi trajala več kot 70 dni.

Vendar pa japonska javnost nikakor ni naklonjena ponovnemu zagonu katerega koli od jedrskih reaktorjev, zato usoda nukleark ostaja negotova, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada premierja Jošihika Node ocenjuje, da sta dva reaktorja v jedrski elektrarni Oi na zahodu Japonske dovolj varna, da bi jih lahko ponovno zagnali, a za to nima dovoljenja lokalnih oblasti.

Tako vlada kot gospodarstvo se sicer bojita, da Japonsko brez jedrske energije v poletnem času čakajo številni izpadi elektrike. Japonska energetska podjetja so že pred dnevi opozorila, da bi lahko brez električne energije ostajala tudi mesta, kot so Osaka, Kjoto in Kobe. Pred katastrofo v Fukušimi je z jedrsko energijo Japonska zadovoljila približno tretjino vseh svojih energetskih potreb.

Japonska vlada prebivalstvu obljublja zmanjšanje odvisnosti od jedrske energije, vendar pa si želi, da bi se njeni rabi odpovedovali bolj postopno. Za tak scenarij se je na primer odločila tudi Nemčija, ki bo v skladu z že sprejetimi zakonodajnimi spremembami zaprla vse jedrske elektrarne na svojem ozemlju do leta 2022.