Znanstveniki tovrstni fenomen poimenujejo "Luna v perigeju". Perigej je točka tira nebesnega telesa, ko je to telo najbližje Zemlji. Kot smo na dnevnik. si že poročali, se naj bi to tokrat zgodilo 5. maja ob 17.34 po srednjeevropskem času.

Samo minuto kasneje se bo Mesec postavil v vrsto skupaj z Zemljo in Soncem in postal "veličastno poln". Zadnjo t.i. Super Luno smo videli nedolgo nazaj, 19. marca lani. Letos sicer ne bo tako veličastna kot takrat, saj je bila leto nazaj kar 400 kilometrov bližje, kot bo danes.

Po ljudskemu verovanju se ob polni Luni dogajajo neobičajne stvari. Tako naj bi se povečalo število sprejemov v bolnišnice in kaznivih dejanj, prav tako naj bi se ljudje obnašali bolj čudno kot sicer. Ob polni luni se po bajkah tudi volkodlaki speminjajo v svoje kosmate podobe. No, verjetno pa nipotrebno posebej poudarjati, da večina sodobnih raziskav doslej ni potrdila nobenih povezav med različnimi Luninimi menami in pojavom kriminala, bolezni ali čudnega obnašanja ljudi.

Poznamo tudi ''Mini Luno''

Super Luna bo za kar 16 odsttotkov svetlejša, kot ponavadi. Nasprotno pa poznamo tudi pojav Lune v apogeju, ki se bo letos zgodila 28. novembra. Takrat se Luna nahaja v apogeju, Zemlji najbolj oddaljeni točki na Lunini tirnici. Pogled na Luno je takrat še posebej meglen, ''Mini Luna'' pa je videti tudi precej manjša.

Opozorilo: Plimovanje bo konec tedna doseglo in preseglo opozorilno vrednost

Polna Luna pa ne bo le prekrasno osvetlila neba, temveč bo vsaj deloma kriva tudi za mroebitne popolve in večje plimovanje. S hidrološkega urada so za dnevnik.si povedali, da bo povečano plimovanje povezano tako z jugom, kot tudi s polno luno.