Thompson sicer je diplomiral, a iz poslovnih ved, smer računovodstvo. Napačni podatek ni bil objavljen le na spletni strani podjetja, pač pa so ga vključili tudi v prijavo pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Pri Yahooju poudarjajo, da je šlo za nenamerno napako.

Na neskladje podatkov je prvi opozoril upravitelj nekega newyorškega hedge sklada, ki ima v Yahooju 5,8-odstotni lastniški delež, Daniel Loeb. Ta Thompsonu ni naklonjen in je pomoto v življenjepisu označil kot kršenje etičnega kodeksa Yahooja. Pozval je k neodvisni preiskavi, ki bi pokazala, ali je novi izvršni direktor zavajal upravni odbor o svoji usposobljenosti, hkrati pa je napako izpostavil kot dokaz slabega upravljanja nekdanjega internetnega pionirja.

"Če je gospod Thompson olepšal svoj življenjepis, menimo, da to spodkopava kredibilnost njega kot tehnološkega strokovnjaka, hkrati pa meče slabo luč na značaj izvršnega direktorja, ki mu je bilo zaupano vodenje Yahooja v tem kritičnem času," je v pismu upravnemu odboru zapisal Loeb. "Sedaj bolj kot kadar koli prej Yahoojevi vlagatelji potrebujejo zaupanja vrednega izvršnega direktorja," je še menil.

Thompson je vodenje 17 let starega podjetja, ki je imelo konec leta 2011 več kot 14.000 zaposlenih, prevzel januarja. Takrat je obljubil, da bo izboljšal poslovanje podjetja. Thompson je pred tem vodil upravljavca spletnega plačilnega sistema Paypal.

Yahoo stoji za svojim direktorjem

Yahoo sicer zaenkrat stoji za svojim izvršnim direktorjem. "To na noben način ne spremeni dejstva, da je Thompson visoko kvalificiran menedžer z izkušnjami uspešnega vodenja velikih podjetij s tehnološkega področja," so zapisali.

Napetost med Loebom in Thompsonom se krepi od konca marca, ko je Yahoo v upravni odbor imenoval tri nove direktorje. Loeb si je prizadeval, da bi bil med njimi tudi sam, vendar ga je Thompson skupaj s člani odbora, ki so nadzorovali postopek izbora, označil za manj primernega kandidata. Loeb zdaj upa, da bi uspel prepričati zadostno število delničarjev, da bi ga v vodstvo podjetja imenovali na prihodnji skupščini.