Primer je na sodišče v imenu številnih diskografskih hiš vložilo podjetje British Phonographic Industry (BPI) in sicer na osnovi trditev, da Pirate Bay krši avtorske pravice.

Odločitev sodišča bo v veljavo stopilo v roku nekaj dni. "Sodišče je odločilo, da Pirate Bay krši avtorske pravice in to na širokem področju. Lastniki strani polnijo svoje žepe s komercialnim izkoriščanjem glasbe in ostalih oblik kreativnega dela, ne da bi za to plačali ljudem, ki ta dela ustvarjajo. To je narobe, saj si glasbeniki in tehniki za zvok zaslužijo biti plačani za svoje delo,“ je v izjavi za javnost pojasnil šef BPI-ja, Geoff Taylor, poroča portal ZDNet.

Skupina Open Right Group (ORG) meni, da ta odločitev sicer ne bo imela dolgoročnega vpliva na piratstvo in da bo samo podelila herojski status tistim, ki skušajo prepoved zaobiti. "Cenzura spleta narašča in hkrati postaja bolj enostavna, a tudi ne dosega želenih rezultatov. Kriminalce enostavno spreminja v junake,“ je razložil vodja ORG-ja, Jim Killock.

"Onemogočanje dostopa do Pirate Baya je nesmiselno in nevarno. To bo samo spodbudilo pozive k dodatnim, širšim in bolj drastičnim oblikam cenzure na spletu vseh vrst – od pornografije do ekstremizma,“ je zaključil.