Zrak, ki je bližje Zemlji, se ponoči ohladi in z njim tudi Zemljino površje. V bližini vetrnic, ki za pridobivanje elektrike uporabljajo vetrno energijo, pa se zaradi delovanja turbin toplejši zrak, ki je višje, pomika bolj proti tlom in s tem segreva naše ozračje. Takšno segrevanje in mešanje zraka lahko vpliva na vetrove in oblikovanje oblakov. S tem posledično pride do vpliva na padavine, kar pa pomeni tudi vplivanje na količino vode na Zemljinem površju. Takšne spremembe so lahko pogubne za celotne ekosisteme.

Več kot je vetrnic, hujše bodo posledice

Izredni profesor Liming Zhou iz Newyorške univerze, ki je vodil raziskavo, je povedal, da bi bilo sicer treba izvesti dodatne meritve in opazovanja, da bi lahko trdili, v kolikšni meri in kako uporaba vetrne energije vpliva na ozračje in podnebje, a so nekateri že pridobljeni podatki pokazali, da spremembe v okolici štirih največjih vetrnih elektrarn sovpadajo z gradnjo novih turbin.

Raziskava je opozorila na dejstvo, da več kot je turbin, večje so spremembe, kar bi se glede na trend rasti vetrnih elektrarn lahko pokazalo v hudih posledicah na okolju. Na Kitajskem vsak dan zgradijo v povprečju 36 novih turbin za pridobivanje elektrike.

Podnebne spremembe zaradi vetrnih elektrarn niso tako hude v primerjavi z vplivi onesnaževanja

Profesor pa je ob tem pomiril, da so zaenkrat velike spremembe predvsem v najbližji okolici elektrarn in še to zgolj ponoči, kar pomeni, da so spremembe v povprečju tako majhne, da v resnici ne bi mogle resno ogroziti podnebja. Ob tem je še dodal, da so spremembe, ki so prikazane v raziskavi, zelo majhne in lokalne v primerjavi z letnimi spremembami, ki jih sprožijo različna onesnaženja.