Piratska stranka bi rada razbila mit, da se zavzema le za legalizacijo deljenja datotek in je s konstruktivnimi predlogi za reforme tako predstavila svojo alternativo kontroverznim zakonom, kot so SOPA, PIPA, ACTA in najnovejši, obenem pa tudi najnevarnejši – CISPA.

"Današnje odredbe o avtorskih pravicah so brez vsakega ravnotežja in zastarele. Celo generacijo mladih ljudi spreminjajo v kriminalce, ko skušajo zaman zaustaviti tehnološki razvoj," je zapisano v uvodnem delu 107 strani dolgega spisa, ki ga je ta teden vodstvo mednarodne Piratske stranke razdelilo evropskim poslancem.

Za legalizacijo deljenja vsebin v nekomercialne namene

V svojem predlogu reform Piratska stranka ne nasprotuje obstoju moralnih avtorskih pravic, se pa zavzema za legalizacijo nekomercialnega deljenja vsebin. Sicer pa lahko predloge Piratske stranke povzamemo v šestih točkah:

1. Nespremenjene moralne pravice,
2. Svobodna delitev vseh vsebin v nekomercialne namene,
3. Zmanjšanje t.i. komercialnega monopola na 20 let od objave, namesto dozdajšnjih, po njihovem "absurdnih", 70 let od smrti lastnika avtorskih pravic,
4. Registracija avtorskih pravic po prvih petih letih, če želi avtor zadržati ekskluzivno komercialno pravico,
5. Svobodna uporaba dela vsebine, ki je sicer zaščitena z avtorskimi pravicami (denimo svobodna uporaba filmskih odlomkov za parodije),
6. Ukinitev/prepoved DRM (Digital Rights Management).

Sicer pa lahko tukaj preberete celotno besedilo, ki ga je Piratska stranka predala Evropskemu parlamentu.