Ob 9.12 so promet zaradi izpada znotraj omrežja na UMTS delu preusmerili na GSM omrežje. Znotraj omrežja sta bila promet in dosegljivost uporabnikov motena okoli 40 minut, promet med Mobitelom in Simobilom je bil moten kar 320 minut. Ob 13.50 so odpravili napako in ponovno vzpostavili tudi promet s Simobilom.

Prizadetih je bilo 30 odstotkov baznih postaj, v povezavi s Simobilom pa je bil izpad 100-odstoten. Do težav je prihajalo predvsem v Ljubljani in okolici.

"Glaven in najbolj boleč pa je bil popoln izpad prometa proti Simobilu," je izpostavil Vehovar, ki je pristojen za področja omrežij. Do tega je prišlo zaradi nizke stopnje zanesljivosti. Simobil so zato že pozvali k dvigu stopnje zanesljivosti. K temu so ga sicer pozvali že dvakrat, vendar se zaradi stroškov po Vehovarjevih besedah za to ni odločil.

Kranjčević: 100-odstotne zanesljivosti omrežja ni možno doseči

V skladu s splošnimi pogoji uporabniki ne morejo uveljavljati škode in zahtevati, da bi bil naslednji račun nižji. "Se bomo pa na ustrezen način oddolžili," je razložil Kranjčević.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević, škodni zahtevki zaradi izpada omrežja zaenkrat niso bili vloženi, Telekom Slovenije pa tudi še nima ocene morebitne škode. Po njegovi oceni škode, izhajajoč iz splošnih pogojev družbe, tudi ne bo možno uveljavljati.

Kranjčević je poudaril, da se bodo uporabnikom tekom leta na ustrezen način oddolžili. Žal ni metode, s katero bi zagotavljali 100-odstotno zanesljivost omrežja, je poudaril Kranjčević in izpostavil, da se take stvari v tako kompleksnih sistemi dogajajo. Zadnji večji izpad na UMTS omrežju so v Telekomu Slovenije beležili leta 2007.

Preberite še:

Ivica Kranjčević s septembrom odhaja iz uprave Telekoma Slovenije