Raziskovalci naj bi na severu Grčije našli dokaze, ki kažejo, da je cunami leta 479 rešil vasico Potidaeo. Zgodovinar Herodotus je v zapiske zapisal, da je ogromen val pobil na stotine perzijskih vojakov, ki so oblegali vas.

"Potem so nad Perzijce prišli ogromni valovi, višji, kot kdajkoli prej, kot so povedali lokalni prebivalci. Tisti, ki niso znali plavati, so izginili, tiste, ki so znali, pa so razkosali vaščani, ki so se za njimi odpravili v čolnih,“ je zapisal Herodotus.

V študiji so znanstveniki ugotovili, da sedimenti na severu Grčije, kjer je nekoč stala Potidaea, danes pa kraj Nea Poteidaia, kažejo na številne morske dogodke v preteklosti, zlasti na ogromne valove. Izkopavanja v bližnjem antičnem mestu Mende pa so razkrila školjke, ki jih je na obali verjetno prinesel ravno cunami.

Strokovnjaki z univerze v Aachnu opozarjajo, da je celotni regiji še vedno grozijo podobne katastrofe in da bi morali območje uvrstiti med tiste regije Grčije, ki jim najbolj grozijo cunamiji. Sicer med najbolj tvegana območja spada južna obala Grčije.

"Odkrili smo številne cunamije, ki so v preteklosti pustošili ob obali,“ je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal profesor Klaus Reicherter. "To pomeni, da na tem območju še vedno obstaja določena nevarnost.“