"V času, ko sprejemamo varčevalne ukrepe na skoraj vseh področjih, se Slovenija izogiba ambiciozni zakonodaji o energetski učinkovitosti," so danes sporočili iz društva za sonaraven razvoj Focus. Ob tem poudarjajo, da je tudi sicer ključen cilj držav članic EU zagotoviti, da bodo morale narediti čim manj za varčno in učinkovito rabo energije.

Nevladniki so zato na ministra Černača naslovili pismo s pozivom, da se zavzame za zakonodajo, ki bo zagotovila doseganje energetskih prihrankov ter tako koristila ljudem in okolju.

Cilj 20 odstotkov energetskih prihrankov do leta 2020 po navedbah Focusa vodi k milijardnim letnim prihrankom na evropski ravni, zmanjšuje evropsko uvozno odvisnost in ustvarja številna nova delovna mesta. Najpomembneje pa je, da bi nas ta cilj postavil na pot doseganja od 80 do 95 odstotkov zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2050.

"Zato vlado pozivamo, da se zavzame tako za zavezujoče cilje kot zavezujoče ukrepe, ki bodo zagotovili doseganje ciljev," poudarjajo v Focusu in dodajajo, da potenciala za energetsko učinkovitost v Sloveniji ne manjka. Je pa po njihovem zanimivo, da bi se tudi nova vlada raje ukvarjala s proizvodnjo energije kot z varčevanjem.

V društvu Focus so prepričani, da je učinkovita raba energije najbolj učinkovit instrument za naslavljanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov v EU. Trdno so prepričani, da bi morali odločevalci sprejeti zavezujoč cilj in ga podpreti s finančnimi spodbudami ter ukrepi na strani povpraševanja.

Z odlašanjem pri sprejemu zavezujočega cilja za energetsko učinkovitost Evropski svet zamuja priložnost, da naslovi okoljska in zdravstvena tveganja ob hkratnem zmanjševanju odvisnosti od uvožene nafte in plina, spodbujanju gospodarstva z ustvarjanjem novih delovnih mest ter zmanjševanjem stroškov za potrošnike, še navajajo v Focusu.