Pri Hizooku pišejo, da bo DARPA v kratkem uradno razglasila razpis za nagradna sredstva za izdelavo robota, ki bo lahko "deloval v okolju, ki je namenjeno človeku, in sposoben interakcij s človeškimi orodji“.
DARPA želi, da bi roboti lahko vozili traktorje in podobna delavna vozila. Naloga, ki so jo začrtali, zahteva, da mora robot sesti za volan in vozilo odpeljati na določeno lokacijo. Nato mora robot iz vozila izstopiti in opraviti druga človeška opravila, kot sta iskanje pokvarjene cevi in njena zamenjava.

Robot, ki bo uspešno prestal preizkušnjo, bi v prihodnosti lahko pomagal pri reševanju industrijskih katastrof, kot je bila nesreča v japonski nuklearki Fukušima Daiči. Nekateri strokovnjaki pa pri razpisu že vidijo podobnosti s humanoidnim SAFFIR-jem (avtonomni ladijski gasilski robot), ki bo v kratkem prevzel gašenje požarov na ladjah ameriške mornarice. Pomorski raziskovalni laboratorij pravi, da je ameriška vojska imela pri odločitvi za financiranje izdelave delujočega humanidnega robota v mislih tudi "druge potencialne vojaške aplikacije“.

DARPA namerava izdati pogodbe za natečaj šestim strojnim in dvanajstim programskim ekipam. V tekmovanje bo dovolila vstopiti tudi ekipam, ki jih ne financira. Če se bodo neplačane ekipe odrezale bolje od plačanih, bodo zamenjale plačane in pričele prejemati financiranje.