V petletni projekt so vključeni strokovnjaki s področja robotike iz Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT), univerze Harvard in Univerze v Pennsylvaniji. Državna znanstvena fundacije iz zvezne države Virginija, ki projekt financira z donacijo v višini 7,6 milijonov evrov (10 milijonov dolarjev), svojo odločitev opisuje kot "investicija, ki bo spremenila potek igre“.

"Ima potencial demokratizacije in personalizacije avtomatizacije, ki bi lahko zadovoljila potrebe posameznih uporabnikov, od raziskovalnih in reševalnih del v odročnih lokacijah do izobraževanja v učilnicah. Možnosti za družben vpliv so izjemne,“ je povedala predstavnica Lisa-Joy Zgorski.

Kljub navdušenju pa člani raziskovalne ekipe svarijo, da sta zaključek projekta in izdelava univerzalne naprave za izdelavo robotov v petletnem roku nerealistična. Pravijo pa, da bi lahko razvili računalniške programe, ki bodo uporabniku omogočili določiti posamezne lastnosti robotov. Pri tem imajo v mislih sposobnost navigacije po prostoru ali sposobnost manipuliranja z določenimi predmeti. S pomočjo programa bi nato lahko izdelali datoteke, ki bi služile kot načrti za izdelavo robotov s pomočjo različnih naprav.

Zaradi nedavnih uspehov in vedno večje cenovne dostopnosti 3D tiskalnikov, ki so že danes sposobni natisniti plastične 3D modele, se med potencialnimi kandidati zelo pogosto omenja prav te naprave.