Znanstveniki si z vprašanjem, kdaj je človek prvič začel uporabljati ogenj, že dolgo belijo glavo. Zelo težko je namreč dokazati, da ožgani ostanki iz pradavnine niso posledica gozdnega požara.

Kot so v ponedeljek sporočili znanstveniki, so v jami Wonderwerk našli pepel in ožgane kosti, kar dokazuje, da so na tem mestu pogosto kurili ogenj. Že pred tem so v bližnji jami našli približno enako stare ožgane kosti, kar je njihovo domnevo, da je šlo za kurišča, še podkrepilo.

Avtor študije, Michael Chazan z univerze v Torontu, je povedal, da so naši predniki v jamo najverjetneje prinesli goreče snovi iz požarov v naravi. Kamnito orodje, ki so ga našli v votlini, kaže, da je tam najverjetneje živel homo erectus, vrsta, ki je živela že pred dvema milijonoma let.

V jami sicer niso našli dokaza, da so v njej kurili ogenj, kot sta globoka jama ali ognjišče, vendar pa ravno tako ni verjetno, da bi ogenj v njej zanetila strela. Dokazi kažejo, da je v jami gorelo večkrat, in to dokaj daleč od vhoda vanjo.

Ni še znano, za kaj so ogenj uporabljali. Ožgane kosti kažejo, da so ga morda uporabljali za kuhanje, vendar pa je prav tako verjetno, da so predniki pojedli surovo meso in kosti vrgli na ogenj. Lahko bi ga uporabljali tudi za gretje, osvetljavo ali zaščito pred divjimi živali, še menijo znanstveniki.