Apple se je odločil izvesti eno večjih preiskav, kar jih je bilo kdaj narejenih v tovarnah, ki obratujejo v tujih državah in so tako za zgled ostalim podjetjem, ki naj bi storila enako, da bi izboljšali pogoje v katerih delajo in živijo njihovi zaposleni.

O seriji samomorov, ki so sprožili hude očitke Applu, ti pa so podjetje spodbudili, da so se odločili zadevi priti do dna in se odločili storiti vse, kar lahko, da bi se pogoji za njihove delavce izboljšali, smo že poročali.

O preteklih dogodkih si več preberite v Znotraj tovarn Applovih dobaviteljev: Na nogah 24 ur, brez prostih dni, natrpana stanovanja

Pretresljive ugotovitve neodvisnih inšpektorjev

Podjetje, ki je pred kratkim na veliki zvon obešalo podatke o velikih zaslužkih, je prosilo neodvisne inšpektorje združenja FLA, da izvedejo natančno preiskavo pogojev, v katerih delajo in bivajo delavci v njihovih tovarnah na Kitajskem. Preiskava je pokazala, da nekateri delajo tudi 60 ur na teden, kar je 11 ur več kot jih sploh dovoljuje zakon. Ugotovili so, da mnogi delajo sedem dni na teden brez prostih dni in da večino časa v službi dejansko stojijo na nogah. Bazeni, kina in restavracije, ki naj bi jih v sklopu tovarn Apple ponujal svojim delavcem, se jim zdijo popolnoma odveč, saj za uporabo le teh po opravljenem delu nimajo več moči.

Applove obljube

Ugotovili so tudi, da so plače odločno prenizke, predvsem zato, ker nadure, ki jih opravijo delavci, niso korektno izplačane. Povprečna mesečna plača je tako znašala od 360 do 455 dolarjev. Apple je ob teh dokazih obljubil, da bo znižal število delovnih ur na teden, tako da bodo številke vsaj odgovarjale zakonom države. Prav tako so obljubili, da bodo zaposlili nove delavce, da bodo sploh lahko razbremenile trenutne zaposlene. Plače pa je podjetje Foxconn, ki zaposluje delavce na Kitajskem za Apple, Microsoft, Hewlett-Packard in druge, je že zvišalo plače za 25 odstotkov, za ostale obljube pa se je zavezalo, da jih bo izpolnilo do sredine prihodnjega leta.