Znanstveniki si pomagajo z natančnim instrumentom Harps, ki je pritrjen na 3,6-metrski teleskop v čilskem observatoriju Silla.

"Naša nova opažanja s Harpsom pomenijo, da ima okoli 40 odstotkov vseh rdečih pritlikavk 'Superzemljo', ki kroži okoli njih v življenju prijaznem območju, kjer bi lahko na površini planeta obstajala tekoča voda," je povedal vodja ekipe Xavier Bonfils s francoskega observatorija univerze v Grenoblu.

"Ker so rdeče pritlikavke tako pogoste – okoli 160 milijard jih obstaja v Rimski cesti – nas to vodi do presenetljivega zaključka, da je le v naši galaksiji na desetine milijard takšnih planetov," dodaja Bonfils.

Ekipa je to številko dobila potem, ko je preučila 102 skrbno izbrani rdeči pritlikavki. Preučevane zvezde so sicer manj svetle in hladnejše od našega Sonca. Od tega so "Superzemlje" (izraz velja za planete, ki so do desetkrat večji od naše Zemlje) našli pri devetih zvezdah, od katerih sta dve (kot so presodili astronomi) krožili v območju, kjer bi se lahko razvilo tudi življenje.

Z vsemi zbranimi podatki, vključno z opažanji pri zvezdah, ki niso imele planetov, je ekipa postavila oceno, kako pogosto imajo rdeče pritlikavke ob sebi tudi planete. Ocena kaže, da bi se lahko "Superzemlje" na območju, kjer bi se lahko razvilo življenje, pojavile pri 41 odstotkih rdečih pritlikavk.

Glede na število rdečih pritlikavk v bližini Sonca bi lahko bilo v radiu do trideset svetlobnih let okoli sto "gostoljubnih Superzemelj".