Nosilna raketa, ki je poimenovana po italijanskemu fiziku iz 20. stoletja, je tretje tovorno plovilo tipa ATV-3, ki je bilo izstreljeno proti ISS v okviru trenutne pogodbe postaje z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA). S skupno težo 20 ton je raketa najtežja vesoljska misija, ki jo je ESA doslej izvedla. Vesoljska postaja, ki se nahaja 400 kilometrov nad Zemljo in je velika kot nogometno igrišče, je nepretrgoma naseljena že od leta 2000.

Trenutno na njej prebiva šest kozmonavtov in astronavtov: Oleg Kononenko, Anton Škaplerov in Anatolij Ivanišin iz Rusije, ameriška astronavta Dan Burbank in Don Pettit ter Andre Kuipers iz Nizozemske.

Plovilo Edoardo Amaldi v velikosti londonskega dvonadstropnega avtobusa bo na postajo dostavilo 6,6 tone tovora. Tovor vsebuje kisik, vodo, izdelke za osebno nego, zdravstvene pripomočke, rezervne dele, material za eksperimente in hrano. Med tovorom naj bi bili tudi paketi, ki so jih za astronavte pripravile njihove družine. Na postajo so poslali tudi piškote, bonbone in športni modrček za astronavtko, ki bo na postajo prispela poleti. Nosilna raketa je narejena tako, da se bo, ko bo dosegla Zemljino orbito, sama usmerjala do vesoljske postaje in se na njo avtomatsko pritrdila predvidoma 28. marca.

Plovilo bo na postaji zasidrano šest mesecev in bo služilo kot dodaten prostor za astronavte. Na koncu šestmesečne misije v vrednosti 450 milijonov evrov se bo nosilna raketa, natovorjena z odpadki, odcepila od postaje in zgorela v načrtovanem uničenju nad Tihim oceanom. Za leti 2013 in 2014 sta po pogodbi med ISS in ESA napovedani še zadnji dve izstrelitvi ATV plovil, prvo bo poimenovano po Albertu Einsteinu, drugo pa po Georgesu Lematru.