Nokia je že na nedavnem svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni napovedala, da bo svoje trenutno paradne mobilne telefone lumia 900, ki imajo nameščen Microsoftov operacijski sistem za mobilnike Windows Phone, v drugem četrtletju začela ponujati na vrsti novih trgov izven ZDA.

Nokia je še vedno vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, a se ji je v zadnjih letih delež stalno zmanjševal, zlasti zaradi zaostajanja njenih operacijskih sistemov za tekmeci na hitro rastočem trgu pametnih mobilnikov.

Zato je lani sklenila partnerstvo z ameriškim Microsoftom in še v istem letu predstavila mobilnike lumia z Microsoftovim sistemom Windows Phone. Vendar pa se ta mora še izkazati v boju z vodilnima sistemoma - Googlovim Androidom in Applovim Iosom.

55 milijonov ipadov

Prav omenjeni Apple naj bi v skladu z napovedmi v petek tudi v Sloveniji ponudil svojo nedavno predstavljeno najnovejšo različico tablice ipad. S Slednjimi je Apple povzročil pravi razcvet trga tabličnih računalnikov.

Prvi ipad je Apple predstavil leta 2010, lani je sledil ipad 2. Doslej je po vsem svetu prodal že 55 milijonov ipadov, samo v letošnjem letu pa naj bi jih po napovedih analitske hiše IMS Research 70 milijonov. S tem naj bi svoj tržni delež povečal z 62 na 70 odstotkov.

Tajvanski proizvajalec HTC je medtem napovedal, da bo v drugem tednu aprila v Sloveniji začel ponujati svoje najnovejše mobilnike serije one. Član te serije je med drugim one X, ki izstopa po štirijedrnem procesorju.

Južnokorejski Samsung Electronics je napovedal nadgradnjo operacijskega sistema Android za svoje paradne pametne mobilne telefone galaxy S II. Gre za nadgradnjo na najnovejšo različico Androida, imenovano Android 4.0 ali tudi Ice Cream Sandwich. Ta bo v Sloveniji možna predvidoma aprila.