Kot so sporočili iz Taluma, so skupaj z Eko Energijo, katere lastnik je bosanski podjetnik Sadik Fatić, postavili temelje na področju fotovoltaike v Bosni in Hercegovini, tako na področju izvajanja upravnih postopkov, pridobivanja soglasij in obratovalne podpore kot tudi pri financiranju projekta ter izvedbi tovrstne investicije nasploh.

"Talum servis in inženiring je s svojim znanjem hitro pridobil zaupanje kot morebitni izvajalec investicije v sončno elektrarno. Na tej osnovi je bil oblikovan paket naše ponudbe, ki je vključeval izvedbo na ključ z angažiranjem lokalnih izvajalcev," so pojasnili v Talumu.

Prva in referenčna

Ker so se v Kidričevem zavedali, da bo to prva in zato referenčna elektrarna v tej državi, so pri iskanju najboljših rešitev izkoristili ves potencial znanja, ki so ga sami nabrali v letih gradnje, upravljanja in spremljanja proizvodnje električne energije na šestih elektrarnah moči enega megavata, zgrajenih na odlagališču rdečega blata v Kidričevem od leta 2009.

Sončna elektrarna v Kalesiji je bila v omrežje priključena 3. marca, v Talumu pa menijo, da gre za projekt, ki s svojimi rešitvami, zasnovo in proizvodnjo predstavlja dober temelj za gradnjo naslednjih elektrarn v Bosni in Hercegovini. Menijo namreč, da je gospodarsko sodelovanje s to državo izjemno pomembno za Slovenijo.