Že sama starost jedrskih reaktorjev bi lahko vplivala na varnost in na zmožnosti držav, da zadostijo potrebam po energiji na gospodaren in učinkovit način, opozarja IAEA v osnutku novega letnega poročila o jedrski varnosti, ki naj bi bil sicer dokončan in objavljen nekje v sredini leta.

IAEA sicer opozarja, da je pet odstotkov od skupno 435 jedrskih reaktorjev v svetu starejših od 40 let, 32 odstotkov pa starejših od 30 let. In starejši reaktorji bi morali izpolniti strožje varnostne cilje, take, kakršni veljajo za modernejše reaktorje, opozarjajo.

Izmed 254 raziskovalnih jedrskih reaktorjev, v katerih proizvajajo izotope za medicinsko in drugo uporabo, jih je tudi že 70 odstotkov starejših od 30 let. Veliko jih je že preseglo življenjsko dobo, za katero so bili zasnovani. To vzbuja "resno zaskrbljenost" med operaterji raziskovalnih reaktorjev, regulatorji in javnostjo, še ugotavlja osnutek poročila.

Generalni direktor IAEA Jukija Amano je prejšnji teden sicer zatrdil, da so po nesreči v japonski nuklearki v Fukušimi, ki sta jo 11. marca 2011 uničila rušilni potres in cunami, uvedli strožje varnostne standarde, zaradi katerih je jedrska energija varnejša.

Prav tako je dejal, da je bil narejen "dober napredek" pri izvajanju akcijskega načrta IAEA za jedrsko varnost, ki vključuje stresne teste jedrskih elektrarn, varnostne preglede in krepitev ukrepov za obrambo pred naravnimi nesrečami, še navaja AFP.