Telemach mora tako izvršiti blokado spletnih strani www.pokerstars.com, www.pokerstars.si, www.bet-at-home.com, www.expekt.com, http://sl.sportingbet.com.

Telemach, ki je po zadnjih podatkih APEK-a postal drugi največji ponudnik dostopa do interneta v Sloveniji, se je na odločbo Upravnega sodišča o blokadi strani pritožil Vrhovnemu sodišču, saj meni, da gre za nesorazmerne in preveč posplošene posege v svobodo internetnega prometa.

Tovrstna blokada sicer ne prispeva k omejevanju dostopa do omenjenih spletnih strani, saj bo do njih še vedno mogoče priti preko posredniških strežnikov.

Sodišče dalo prednost igralništvu

Direktor Telemacha Marko Šter je ob tem povedal: "Odločitev Vrhovnega sodišča, na podlagi katerega so sklepi za blokado spletnih strani za prirejanje iger na srečo postali pravnomočni, Telemachu nalaga dolžnost blokade. S tem, ko se je Vrhovno sodišče opredelilo do vprašanj, ki so bila v konkretnem primeru predmet sodne obravnave, je pričakovati, da bodo sodišča tudi v ostalih še nerešenih primerih po vzoru Vrhovnega sodišča izdala vsebinsko enake odločbe."

"Potrebno je poudariti, da smo se v družbi Telemach zelo trudili in uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za preprečitev omejitev pri storitvah dostopa do svetovnega spleta, vendar je sodišče presodilo, da prednost v tem primeru podeli javnemu interesu na področju igralništva v Sloveniji," je še dodal Šter.

Telemachova pritožba je bila zavrnjena

Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo je z odločbami v letih 2006 in 2010 nekaterim podjetjem v tujini prepovedal organiziranje spletnih iger na srečo, ker niso pridobila ustrezne državne koncesije. Ponudniki internetnih storitev so morali na podlagi odločb urada z marcem lani ta spletna mesta blokirati. Ponudniki se s tem niso strinjali in so napovedovali pravne postopke.

Odločbo urada je potrdilo upravno sodišče, Telemach pa se je na odločbo upravnega sodišča pritožil na vrhovno sodišče.