Kitolovna odprava je po podatkih agencije za ribolov v četrtek, kot je bilo načrtovano, zapustila vode Južnega oceana. Vendar so ubili veliko manj kitov, kot so pričakovali. Načrtovali so ulov 900 kitov, uspelo pa jim doseči manj kot tretjino te številke, 267 kitov.

"Ulov je bil manjši, kot smo načrtovali, zaradi več dejavnikov. Na lov so vplivale med drugim vremenske razmere in sabotaže aktivistov. Za slabo številko so zagotovo odgovorni tudi aktivisti," je povedal predstavnik ribolovne agencije.

Okoljevarstvena skupina Sea Shepherd je celotno sezono vztrajno zasledovala japonsko ladjevje. Aktivisti so želeli na različne načine preprečevati uboj kitov. Na ladje so metali smrdljive bombe in z vrvmi poskušali zaplesti ladijske propelerje. Kot odgovor na sabotaže so kitolovci na aktiviste streljali z vodnimi topovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu je bila letošnja kitolovna sezona uspešnejša od lanske, ko je morala Japonska zaradi nadlegovanja aktivistov odpravo predčasno prekiniti. Prejšnjo sezono so ulovili le 172 kitov.

Komercialni kitolov je že od leta 1987 prepovedan z mednarodnim sporazumom. Vendar je Japonska našla "luknjo v zakonu" in izvaja kitolov v znanstvene namene. Japonci trdijo, da je vsakoletni kitolov potreben, saj z njim dokazujejo svojo prepričanje o močni populaciji kitov na svetu. Vendar kljub temu ne skrivajo dejstva, da večino mesa, ki ga za namene raziskav ulovijo, konča v restavracijah in ribarnicah.

Države nasprotnice kitolova in okoljevarstveniki so že večkrat opozorili, da Japonska te raziskave uporablja kot krinko za komercialni kitolov. Avstralska vlada je pozdravila japonski umik ladjevja iz Južnega oceana ter obsodila komercialni kitolov, ki ga po njihovem mnenju izvaja Japonska. "Kitolovne aktivnosti Japonske so v nasprotju z mednarodnimi zakoni," so še sporočili iz avstralske vlade.

Skupina Sea Shepherd je zadovoljna z neuspehom japonske kitolovne odprave. "Za nas je bila to zelo uspešna kampanja. Zasledovali smo jih tri mesece in 27.000 kilometrov. Večino časa zaradi nas sploh niso morali loviti kitov," je za AFP dejal kapitan ladje skupine Paul Watson.