Novi iPad, gre že za tretjo različico, v skladu z ugibanji premore zaslon z višjo resolucijo (2084x1536 retina), zmogljivejši, štirijedrni procesor, kamero s petimi megapiksli in možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti (HD).

Pri tem velja omeniti, da se je v tehnološki javnosti že razvnela tudi razprava o tem, kako se bo pravzaprav uradno imenoval novi iPad. Pred današnjo predstavitvijo se ga je neuradno naslavljalo kot ipad 3, medtem ko Apple danes o njem govori le kot o novem iPadu.

Debelejši od iPada2

Novi ipad bo sicer debelejši kot iPad 2, saj bo njegova debelina znašala 9,4 milimetra, medtem ko pri ipadu 2 znaša 8,8 milimetra. Poleg tega bo tudi težji, njegova teža bo v primerjavi z iPadom 2 porasla s 600 na 640 gramov.

Na njem bo na voljo tudi vrsta aplikacij, med drugim za obdelavo in urejanje fotografij iPhoto, za urejanje video posnetkov iMovie in za urejanje besedil Pages. Več informacij je na voljo na povezavi http://www.apple.com/ipad/.

Nove iPade, nekateri modeli bodo podpirali tudi mobilna omrežja četrte generacije po tehnologiji LTE, bodo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in še nekaterih državah začeli prodajati 16. marca. Nov val držav, v tem naj bi bila tudi Slovenija, bo sledil 23. marca.

Novi iPadi bodo na voljo po isti ceni kot predhodni modeli, katerih cene se začnejo pri 499 dolarjih. Pač pa se bodo medtem znižale cene ipadov 2, poročajo agencije.

Novi iPad potrjen: Redefinirali bomo to kategorijo

Kot poroča tuji tehnološki portal, je Tim Cook, glavni mož Appla, pred predstavitvijo novega iPada povedal, da bodo z njim ''redefinirali kategorijo tabličnih računalnikov".

Cook je spregovoril tudi o času pred PC-ji in dodal, da je Apple lahko vesel, da ima tehnologijo, ki jo ima, ter naprave, ki so jih zasnovali. Nekaj besed je namenil prodaji naprav z Applovim operacijskim sistemom, do sedaj je bilo prodanih 315 milijonov takih naprav, od tega 62 milijonov le v zadnjem četrtletju.

Še nekaj novosti

Cook je predstavil še novost Appla, Apple TV, ki naj bi premiero doživela v ZDA in to že prihodnji treden. Poleg tega so v Applu tudi napovedali, da bodo uporabnikom začeli omogočati, da v njihovo oblačno storitev za shranjevanje vsebin iCloud shranjujejo tudi filme. Doslej so že lahko shranjevali fotografije, glasbo in dokumente, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pojasnili so tudi, da je v njihovi spletni trgovini z aplikacijami za mobilnike na voljo 585.000 aplikacij, pri čemer jih je več kot 200.000 razvitih prav za ipade. App Store je sicer doslej zabeležila že 25 milijard prenosov aplikacij.

Dokaz, da ostajajo inovativni

Obenem gre tudi za prvi večji tovrstni dogodek po lanski smrti karizmatičnega soustanovitelja in prvega moža podjetja Steva Jobsa, zato je javnost še posebej pozorna. S tem dogodkom bo namreč podjetje pokazalo, ali je tudi po smrti Jobsa ohranilo enako stopnjo inovativnosti in prednosti pred tekmeci.

Apple je kot običajno v vabilih na dogodek le namignil, o čem bo govora, in s tem tako kot vedno sprožil val ugibanj v tehnološki javnosti ter poskrbel za dodatno promocijo dogodka.

Prvi iPad povzročil pravo revolucijo

Prvi iPad je Apple predstavil leta 2010, lani je sledil ipad 2. Doslej je po vsem svetu prodal že 55 milijonov ipadov, samo v letošnjem letu pa jih namerava okrog 60 milijonov.

Apple je z iPadi povzročil pravi razcvet trga tabličnih računalnikov, ki so korenito premešali karte na celotnem računalniškem trgu nasploh, hkrati pa še vedno močno vodijo pred sicer številnimi konkurenčnimi proizvodi.

Enega od ameriških blogov v živo lahko spremljate TUKAJ.