Vse priljubljene datoteke oz. torrenti so bili danes umaknjeni s portala The Pirate Bay - nedotaknjene pa so sicer vse vsebine, ki si jih preko portala deli manj kot 10 uporabnikov.  Datoteke so tako nadomestili z magnetnimi povezavami – to pomeni, da datoteke ne bodo na voljo na strežnikih Pirate Bayja, temveč se jih bo prenašalo z računalnikov uporabnikov preko programov kot je BitTorrent.

Čeprav se sliši malce nenavadno – The Pirate Bay brez torrentov, se kljub vsemu veliko ne bo spremenilo. "Namesto da kliknete zeleni gubmek za prenos datotek, kliknite rdečega,“ pojasnjuje pri Pirate Bayju.

Zaradi magnetov se bo čakanje na začetek prenosa ciljnih datotek malce podaljšalo, predvsem pri manj priljubljenih vsebinah. Ko pa bo torrent datoteka najdena in prenesena, bo prenos deloval povsem normalno.

Magneti bodo močno zmanjšali zaseden prostor strani, kot je The Pirate Bay, ki objavljajo sezname torrentov. Celoten katalog Pirate Bayovih torrentov je s pomočjo magnetov možno spraviti na 90 MB USB ključ.

The Pirate Bay se v zadnjem času sooča z mnogimi težavami. Ustanovitelje so obsodili na denarne in zaporne kazni zaradi kršitev avtorskih pravic, a stran zaradi tega ne stagnira. Pred kratkim so uspeli dobiti nov val navdušencev, ko so objavili novo kategorijo datotek, ki se jih bo dalo prenesti s strani. Gre za fizične predmete, ki jih lahko prenesete in jih nato natisnete s pomočjo 3D tiskalnikov.