Asteroid 2011 AG5 je že pritegnil zanimanje (in povzročil skrbi) ekipe Združenih narodov, ki se osredotoča na objekte v bližini Zemlje. Tako so pogovori, kako asteroid preusmeriti, že začeli.

Strokovnjaki so napovedali, da so možnosti trčenja asteroida z Zemljo trenutno 1 proti 625, kar pa bi se sčasoma lahko spremenilo, če pa bi padel na veliko mesto, bi lahko umrlo na milijone ljudi, a ne bi povzročil konca človeštva. Samo za primerjavo: asteroid, ki je z obličja Zemlje pred 65 milijoni let izbrisal dinozavre, je bil širok okoli 15 kilometrov, asteroid 2011 AG5 pa "le" 140 metrov.

Znanstveniki zaenkrat več podatkov o asteroidu nimajo, saj so ga imeli do sedaj priložnost opazovati le na polovici njegove orbite, do več podatkov naj bii prišli med letoma 2013 in 2016.

Sodeč po Nasinih napravah, v bližini 193 milijonov kilometrov okoli Zemlje kroži kar 19.000 podobnih asteroidov. Sicer pa se strokovnjaki trenutno ukvarjajo z načini, na katere bi trk asteroida z Zemljo lahko preprečili.

V izboru je bilo tudi jedrsko orožje, a ne bi naredilo kaj veliko dobrega, saj bi potem na Zemljo padlo več manjših delov skal kot pa le ena velika. Najverjetneje bodo izbrali možnost, po kateri bodo asteroid skušali preusmeriti.