S tem, ko sprejmemo pogoje poslovanja preden si na naše pametne naprave naložimo aplikacije s spleta, izdelovalcem teh aplikacij dajemo pravico, da brskajo po naših napravah. Mnogokrat tem aplikacijam tudi dovolimo, da dostopajo do slike, ki jo kamera naprave "vidi" v nekem trenutku.

Facebook, Yahoo, Flickr in Badoo so namreč vsi priznali, da so pri svojih uporabnikih prebirali sporočila, po tem, ko so si slednji na naprave naložili njihove aplikacije. Tukaj smo omenili 4 znana podjetja – kaj pa kopica malih, ki jih praktično nihče ne pozna, kljub temu pa uporabljamo njihove aplikacije?

Daniel Rosenfield iz podjetja Sun Products, katerega produkti dnevno beležijo 5.000 prenosov, je povedal: "Preko nekaterih naših aplikacij lahko dostopamo do zasebnosti uporabnikov. To so sicer zahtevali naši oglaševalci. Naše aplikacije lahko ponudimo po določeni ceni. Vendar prihodki, ki jih beležimo z brezplačnimi izdelki, so neprimerljivo višji – tovrsne aplikacije pa so seveda opremljene z oglasnimi sporočili."