Masternaut je naprava, ki so jo izdelali v Veliki Britaniji, njen namen pa je, da bi iz uporabnikov naredila varne in okolju prijazne voznike. Pravzaprav gre za osebnega vozniškega inštruktorja, ki vas bo lahko spremljal tudi potem, ko boste uspešno opravili vozniški izpit, in vam pomagal izpiliti vozniške veščine.
Naprava se lahko nastavi na avtomobilsko armaturo, z njegovo pomočjo pa bi lahko privarčevali petino stroškov za gorivo.

Sistem vozniku ponuja odzive skoraj realnočasno. Vozilu sledi s pomočjo GPS-a, notranji giroskopski sistem zaznava pospeševanje, mikroprocesor pa beleži porabo in obrate. Mala črna skrinjica voznika opozori, ko zazna neprimerne vozniške navade, kot so ostri ovinki ali prehitro zaviranje in pospeševanje. Vse našteto poleg neprijetnosti prispeva tudi k neučinkoviti porabi goriva.

Izdelovalci menijo, da je naprava koristna tudi za podjetja, ki bi rada beležila učinkovitost vožnje s službenimi vozili in zmanjšala stroške porabe goriva. Prav tako bi lahko pomagala staršem nadzirati otroke s težkimi stopali.