Na srečanju Ameriške zveze za napredek znanosti (AAAS) v Kanadi je profesor Mark Post povedal, da bi lahko sintetično meso zmanjšalo okoljski odtis mesa tudi do 60 odstotkov. "Pridobili bo ogromno količino surovin,“ pravi Post.

Postova ekipa je na Univerzi v Maastrichtu uspela vzgojiti 2 centimetra dolge, 1 centimeter široke in 1 milimeter debele koščke mesa. So beli in spominjajo na rezine kalamarov. Ekipa namerava koščkom mesa dodati kri in umetno vzgojeno maščobo, da bi do jeseni ustvarili prvi laboratorijski hamburger.

Cena hamburgerja bo na koncu znašala 239 tisoč evrov, Post pa pravi, da bi cena lahko precej padla, ko se bo princip dokazal in ko se bodo izboljšale tehnike. Post je med tiskovno konferenco povedal, da bo za pripravo izdelanega hamburgerja zaprosil znanega kuharja Hestona Blumenthala.

"Tega ne delamo, da bi prikazali uporaben izdelek, temveč da bi pokazali, da lahko to v resnici naredimo,“ je povedal za BBC News. "Ko nam to uspe, moramo posvetiti veliko dela in denarja, da bi postopek postal učinkovit in finančno sprejemljiv.“

Potreba po finančno in surovinsko poceni mesu se zdi vedno večja, saj nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da se bo prehrambena proizvodnja v naslednjih 50 letih podvojila, da bi zadostila potrebe povečane populacije. Istočasno pa bo zaradi klimatskih sprememb, pomanjkanja vode in večje urbanizacije pridelovanje hrane postalo vse težje.