Podjetje Samsung v zadnjih letih beleži milijardne dobičke, v Evropi pa ima vsaj v desetih kategorijah produktov vodilni tržni delež. Bistvo Samsungove vizije je povezljivost med napravami in zadovoljevanje novodobnega, dinamičnega potrošnika. Gre torej za ustvarjanje medsebojne sinergije naprav, ki omogoča uporabniku priklic vsebin kjerkoli in kadarkoli.

Na začetku samega dogodka so tudi predstavili svoj družbeno odgovorni program, ki z nekakšnimi vasicami za otroke v stiski (SOS Villages) skuša z izobraževanjem mladih pomagati občutljivi populaciji po svetu.

Kar po vrsti…

Pri samsungu veliko stavijo na "all share" aplikacijo, ki omogoča pregledovanje vsebin na kopici med seboj povezanih naprav (mobilni telefon – osebni računalnik – televizor). All share v povezavi s pametnimi Samsung televizorji omogoča tudi shranjevanje podatkov v oblaku (do 5 GB brezplačne kapacitete), kar prav tako sledi trendom dostopanja do vsebin kjerkoli in kadarkoli.

Na Forumu 2012 so veliko pozornosti namenili fotoaparatom in kameram, ki podpirajo wi-fi tehnologijo, kar omogoča, da lahko posnetke z njih brezžično prenašamo na druge medije, kot sta računalnik in televizor.

Povezljivost tovrstnih naprav so prikazali tudi na sledečem scenariju: s prijatelji si želite posneti skupinsko fotografijo, na sliki pa bi bili seveda radi tudi sami. Sedaj lahko postavite vaš Samsung fotoaparat na podstavek, se s prijatelji postavite pred objektiv, vaš mobilni telefon povežete brezžično s fotoaparatom in tako na telefonu dobite sliko, ki jo "vidi" vaš oddaljeni fotoaparat. Sedaj lahko z razdalje določite povečavo slike, učinke in naposled še sprožite sprožilec. Enostavno.

Poleg zabavnih napravic so bili tu še gospodinjski pripomočki. Predstavili so denimo nove pralne stroje, ki s tehnologijo "eco bubble" omogočajo varčnejše in okolju bolj prijazno pranje perila. Tovrsten pralni stroj namreč omogoča do 70 odstotkov prihranka energije, saj s pranjem v hladni vodi doseže enake učinke, kot če bi prali pri 40 stopinjah Celzija.

Tu je bil še robotski sesalec, ki ga lahko preko aplikacije nadzorujemo tudi s pomočjo mobilnega telefona ali tablice, svoje mesto pa so dobili še vizualno dodelani hladilniki, ki z novimi tehnologijami ob ohranjenih zunanjih dimenzijah omogočajo največjo shranjevalno kapaciteto na trgu.

Glasba in elektronke

Zanimiva je bila tudi serija zvočnih postaj. Tovrstne naprave na trgu po večini podpirajo zgolj Applov iPod – nove Samsungove postaje pa odlikuje dvojni priključek, preko katerega lahko priklopimo ali Applove ali pa Samsungove produkte. Tu je še omembe vreden videz naprav, ki v eni seriji delujejo nostalgično retro, v drugi pa futuristično privlačno. Poskrbljeno je tudi za dodatno kvaliteto zvoka - ta je namreč dodatno obogaten z elektronkami oziroma "lampicami", ki jih sicer dobro poznajo kitaristi (uporabljene so v boljših kitarskih ojačevalnikih). Omenjeni dodatek namreč omogoča bogatejši in kvalitetnejši zvok, Samsung pa je s tovrstnimi dodatki nadgradil tudi novejše zvočne sisteme za domači kino.

Na področju mobilnih telefonov ni bilo pretresljivih novosti. Predstavili so nekaj modelov, ki poganjajo Windows Phone, malce več pozornosti pa je bilo namenjeno Galaxy Note-u. Novost na področju tabličnih računalnikov je bil novi Samsung Galaxy Tab 7.0, ki je najmanjši izmed bratov (obstajata namreč še večja modela 10.1 in 8.9). Ta očitno stavi na svojo majhnost, vendar se gre pri tem vprašati, kaj je njegova prednost, če se z njim lahko primerjajo malce večji mobilni telefoni.

Hiter, tanek, lahek

Ena večjih atrakcij na dogodku so bili prenosni računalniki in monitorji. Samsung je namreč predstavil celo paleto odličnih LED, OLED in 3D zaslonov, ki poskrbijo za kakovostne kontraste barv in izvrstno vizualno doživetje. Med njimi je gotovo najbolj blestel novi ultra prenosnik serije 9 - ta velja za najtanjšega, najlažjega in najhitrejšega daleč naokoli. Več v videu.

Pametni televizorji in OLED tehnologija

Poleg omenjenega prenosnika pa so si posebno mesto na dogodku prislužili novi pametni televizorji. Eden takšnih nas je pričakal že na vhodu – izjemen dizajn, debelina zgolj nekaj milimetrov in inovativna tehnologija OLED. 55 palčni televizor ne potrebuje svetlobnega vira v ozadju, saj vsaka točka oz. piksel poskrbi za ustrezno prikazovanje slike. Ta pa je izjemno kontrastna, čista in odlična. Tehnologija omogoča hitrejše odzivanje slike kot pri LED tehnologiji, zato tukaj nismo deležni meglene in nejasne slike v hitrejših prizorih.

Predstavljenih je bilo ogromno novih TV sprejemnikov, vsak pa se je lahko pohvalil s sofisticiranim dizajnom, čudovito sliko in s posodobljenim pametnim vmesnikom "Smart hub", ki smo ga sicer v starejši različici predstavili tukaj.

Samsung na področju televizij sicer veliko stavi na OLED in LED tehnologijo, pa vendar so na dogodku predstavili tudi nove plazma tv sprejemnike. Poudarjajo namreč, da je plazma ena tistih tehnologij, ki resnično omogoča prikazovanje slik v najvišji kakovosti.

Nekateri televizorji so bili opremljeni še s posebnimi upravljalniki, ki so praktično videti kot polna qwerty tipkovnica – uporabno za spletne aplikacije, vendar malce nerodno za običajno rabo v dnevni sobi.

"Hi TV"

Če pa ste naveličani daljinskih upravljalnikov, je tu še glavna atrakcija dogodka – televizor, ki ga upravljamo z glasovnimi ukazi ali kretnjami. Malce skeptični smo se odpravili v posebno komoro, kjer se je odvijala prestavitev. Na veliko presenečenje sta se glasovni in gibalni vmesnik odlično izkazala. Televizor postane pozoren na naše glasovne ukaze, ko ga pozdravimo s frazo "Hi TV" (živijo, televizor). Takrat nam odpre meni s programiranimi ukazi, ki jih lahko izrečemo – nastavi glasnost, zamenjaj program, uporabi določeno aplikacijo, ipd.

Če se nam ne ljubi pogovarjati s televizorjem, mu lahko pomagamo. Na ta način postane pozoren na naše gibe rok. Na zaslonu se nam namreč pojavi kurzor miške, ki ga z malce vaje osvojimo in precej uspešno nadzorujemo. S tem se nam odpre možnost nekakšnega računalniškega namizja, kjer vse nadzorujemo z miško – predvsem uporabno pri brskanju po spletu in podobnih spletnih aplikacijah. Televizija tudi prepozna obraz in s tem vklopi določen uporabniški račun.

Omenjeni televizor je nadgradnja serije 8000, ki smo jo predstavili že v Dnevnikovih testih. Na voljo nam bo z običajnim daljinskim upravljalnikom ali pa s posebnim, ki nima klasičnih številk in gumbov, temveč posebno na dotik občutljivo površino, preko katere televizor zaznava naše kretnje s prsti.

To je nekakšen uporabniški pregled novosti, ki nas bodo razveseljevale v prihajajočih mesecih. Podrobnih podatkov o napravah nismo navajali, saj smo se predvsem osredotočili na izkustveno izkušnjo. Ta pa je bila vsekakor pozitivna.