Strokovnjak WMO Omar Baddour je na sedežu organizacije v Ženevi novinarjem pojasnil, da sibirski anticiklon in morske nevihte, ki se pomikajo z vzhoda Atlantika nad Evropo, preprečujejo vdor toplejšega zraka.

Del razlage za sedanje nizke temperature je t. i. arktična oscilacija, ki povzroča razliko v tlaku med polarnimi območji in območji, kjer živi večina prebivalstva Evrope, je povedal Baddour. Trenutno smo priča negativni arktični oscilaciji, zaradi katere nad Evropo vztraja mraz, medtem ko nad Arktiko beležijo razmeroma milejše temperature, je še pojasnil.

Še eden možni krivec

Ostra zima v Evropi je povezana z globalnim segrevanjem, pa trdijo nemški znanstveniki, ki tudi spominjajo, da so v zadnjih desetih letih na Stari celini zabeležili kar nekaj hudih zim, še posebej v letih 2005/06 in 2009/10.

Mrazu se skrijte v zaprte prostore, popijte veliko tekočine

Vzrok za tako močne zime v Evropi se po mnenju znanstvenikov skriva v topljenju arktičnega ledu, katerega površina se je v zadnjih tridesetih letih zmanjšala za 20 odstotkov. Manjšanje ledenega pokrova v na Arktiki vodi do tega, da Sonce čez poletje še bolj segreje oceane, njihova toplota pa potem tudi pripomore k segrevanju atmosfere.

Meritve ameriških znanstvenikov so pokazala, da je ledeni pokrov v Barentsovem in Karskem morju, ki sta del Arktičnega oceana, to zimo rekordno tanek. Obenem so temperature zraka nad tema dvema morjema v tem letnem času nadpovprečno visoke.

Topljenje ledu na Arktiki

"Ogromna področja na Arktiki, ki jih ni prekril led, delujejo kot grelniki, saj je voda v njih toplejša od zraka nad njimi. Zaradi tega pride v atmosfero občutna količina toplota, kar se ne zgodi, ko je vse prekrito z ledom. Uhajanje toplote v atmosfero pospešuje nastajanje območja visokega zračnega tlaka okoli Barentsovega morja, ta hladen zrak pa priteka v Evropo,“ je za časnik Independent razložil profesor Stefan Rahmstorf z Inštituta za preiskovanje učinkov podnebnih sprememb v Postdamu.

Rahmstorf in njegovi sodelavci so že pred dvema letoma v publikaciji Journal of Geophysical Research opozorili, da je topljenje arktičnega ledu eden od mehanizmov, ki vodi do hladnejših zim v Evropi.

Postopno izginjanje ledu

Rahmstorfova preiskovanja so v časopisu Tellus A potrdili tudi znanstveniki iz postdamskega inštituta Alfred Wegener. Če se bo led vse do konca stoletja še naprej topil s takšno hitrostjo kot doslej, bi lahko med poletnimi meseci popolnoma izginil. To pa bi lahko pomenilo veliko večje možnosti hladnih zimskih ekstremov v Evropi in severni Aziji.

Po predvidevanjih Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) bi se lahko temperatura na Zemlji v 21. stoletju povečala za 1,8 do 6,4 stopinje Celzija.

Sneži tudi v Alžiriji

Evropo sicer tudi danes pestita mraz in sneg. Iz Hrvaške, BiH in Makedonije so poročali o težavah, ki jih v prometu povzročata sneg in burja. Nov mrzel val s silovitim vetrom pa je zajel tudi Črno goro. Razmere so še posebej težke na severu države, kjer je večina cest neprevoznih, skoraj vse vasi na območju pa so odrezane od sveta. Letališče v Podgorici je zaprto.

Iz Beograda pa danes poročajo o tragičnem primeru ženske, ki je umrla, potem ko je s strehe nanjo padla velika količina snega in ledu. Ženska je bila takoj mrtva. V Srbiji so oblasti zaradi mraza in snega konec minulega tedna razglasile izredne razmere, doslej pa je mraz zahteval najmanj deset življenj.

Burja odkrila okrog 100 objektov in se bo še krepila, snežilo bo do večera

Tudi v Romuniji so razmere še vedno zelo slabe, oblasti pa pričakujejo, da se bodo še poslabšale. Zaradi nevihte in visokih valov, ki jih povzroča silovit veter, so zaprta vsa pristanišča v Črnem morju. Po vsej Bolgariji sneži, ponekod pa poročajo tudi o snežnih metežih. Zaprto je pristanišče Varna in več mejnih prehodov proti Romuniji in Grčiji.

Mraz je, kot kaže, segel tudi čez meje Evrope. V Alžiriji je za posledicami mraza doslej umrlo 25 ljudi. Deset ljudi je umrlo v prometnih nesrečah, povezanih s snežnimi viharji, 15 pa jih je umrlo zaradi ogljikovega monoksida. Sneg je v minulem tednu zapadel v 28 od 48 alžirskih departmajev. Zaradi snega so številni predeli gorskega območja Kabylie na severu države odrezani od sveta.