Lenovo ThinkPad Tablet je 14.5 milimetrov debel, tehta pa 748 gramov (iPad 2 tehta 601g). O mobilnosti in eleganci tu pač ne moremo govoriti. Pod pokrovom sicer deluje Android 3.1, vse skupaj pa poganja Nvidia tegra 2 dual-core ARM Cortex 1.0 GHz procesor. Pri delovanju prav pride 2 DDR RAM-a, na tablico pa lahko shranimo 16, 32 ali 64 GB podatkov.

Zaslon meri 10.1 palcev in premore 1280 x 800 resolucijo. Upravljanje z njim je čisto zadovoljivo, vsebine na zaslonu pa so vidne tudi iz strani (pod kotom 178 stopinj), s čimer se lahko pohvali tudi iPad – na večini naprav namreč slika hitro izgine, če spremenimo naklon gledanja. Pri uporabi na sončni svetlobi nismo pretirano uživali, nas pa je zadovoljila zmogljivost baterije, ki omogoča nekje 8 ur uporabe.

 
 

Kar ThinkPad razlikuje od podobnih naprav so njegovi štirje fizični gumbi na dnu in stylus – ja, prav ste slišali. Omenjeno pisalo še ni zbledelo v pozabo. Večino opravil seveda lahko opravite s prsti, kot se za tablico spodobi, vendar če si zaželite pravega pisanja, vam bo stylus prišel še kako prav. Tablica hitro pretvori vaš rokopis v elektronsko pisavo, zatakne se le, če pišemo v slovenščini – programska oprema namreč podpira angleščino in druge svetovne jezike, naši ljubi slovenščini pa v večini primerov dela krivico in po svoje oblikuje besede. Lahko pa rišete, saj se naprava na pisalo odlično odziva.

Skozi test naprave smo ugotovili, da se prednosti ThinkPada skrivajo predvsem v njegovi programski opremi. Poleg očitne usmerjenosti v "pisarniško rabo" (enostavno prenašanje podatkov s pomočjo USB ključa, enostavno tiskanje dokumentov, ustvarjanje beležk in skic…), so tu še Lenovo aplikacije, s katerimi lahko denimo najdemo izgubljeno napravo (Computrace), McAfee protivirusni program, ArcSync aplikacija, ki omogoča enostavno sinhroniziranje podatkov z drugimi napravami, Documents To Go in še druge.

 

 

Kot omenjeno so na dnu še štirje fizični gumbi, ki pravzaprav ne koristijo ničemur, saj lahko vse upravljamo z ukazi z zaslona. Android, ki deluje na ThinkPadu, pa je prvi, ki podpira aplikacijo Netflix, ki omogoča gledanje filmov in podobnih vsebin neposredno s spleta – vendar to v Sloveniji ni omogočeno.

Odlično so na ThinkPadu podprti razni priključki in odprtine za kartice (SD, SDHC in MMC). Glede na to, da zaslon naprave ne omogoča ravno najboljše kvalitete za gledanje videa, se nam oddolži z odličnim prenosom slike na televizor preko HDMI priključka.

Kot dodatek k tablici lahko dokupimo tipkovnico. Ah, tudi tu ne bomo izgubljali besed o vizualnem vtisu – preprosto ni lepo oblikovana. Na občutek je mehka in cenena, vendar ponovno - ni slaba. Tipkanje je prijetno in enostavno, Lenovo pa je med tipke postavil še nostalgični rdeč gumbek, s katerim lahko upravljamo miško. Uporabniška izkušnja je zatorej pozitivna. Tipkovnica pa tudi odlično služi za zaščito zaslona tablice, saj se obe komponenti zložita v nekakšen rokovnik.  

Kamera na zadnji strani tablice premore 5 MP, na prednji strani pa 2 MP. Dejstvo je, da fotografije iz tablic niso takšne, kakršne bi morale biti – tudi pri ThinkPadu so povsem povprečne in nič kaj pretirano  jasne.

 
Za povečavo kliknite na fotografijijo.

Razsodba

Omenjena tablica je ena dražjih na trgu (različica s 64 GB spomina s tipkovnico stane približno 900 evrov). Malce precenjeno, se vam ne zdi?

Lenovo sicer oglašuje ThinkPad kot napravo za tiste bolj »profesionalne« uporabnike, s čimer gotovo misli na poslovneže. Omenjeno napravo ne bodo kupili tisti, ki uživajo predvsem v gledanju YouTuba ali pa v tvitanju. Ne, kupili jo bodo najverjetneje poslovneži, ki ob sebi potrebujejo zmogljivega sopotnika in jim modni trendi niso najpomembnejša kaprica.

Hitro nekaj natipkati, ali pa skicirati s ThinkPadom ni nikakršna težava. Uporaba priključkov pri raznih predstavitvah se bo tudi odlično obnesla. Programska oprema namenjena poslovnežem je dobra. Res, da ThinkPadu manjka tista »pick and go« lastnost, ki jo vidimo pri Asus Transformerju in pri iPadu, vendar Lenovo ima nekaj, kar bi poslovneži na konferenca najbrž z veseljem uporabili – preprosto ima tisti faktor x.

Več o zanimivih testih preberite v Dnevnikovi temi Testirali smo.