Osumljenec Razvan Manole Cernaianu je študent na tehnične fakultete, v hekerskih krogih pa je znan pod imenom TinKode. Preiskovalci trdijo, da je Cernaianu poskušal prodati tudi aplikacijo, ki bi ponujala nasvete za vdiranje v omenjene strežnike.

Ameriška ambasada v Bukarešti je sporočila, da je TinKode "uporabljal sofisticirana hekerska orodja, da bi dobil neodobren pristop do vladnih in poslovnih sistemov“. Pri tem so na ambasadi pozvali ostale države, naj povečajo sodelovanje, da bi lažje odgovorili na podobne grožnje.

Najbolje zaščitene države so Izrael Švedska in Finska

Na podlagi najnovejših raziskav, ki so jih opravili pri podjetju za informacijsko varnost McAfee, so Izrael, Švedska in Finska najbolj pripravljene na napade kiber kriminala. Raziskave so namreč pokazale, da imajo omenjene države najboljše obrambne sisteme.

V poročilu piše, da imajo Izrael, Švedska in Finska "dinamične zaščite, ki lahko izolirajo in omejijo škodo, ki nastane zaradi kiber napada“.

Poleg njih so najvišje uvrščene še ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Francija, njim pa sledita Rusija in Kitajska. Glavni razlog za slabšo uvrstitev Rusije in Kitajske pa je, po poročanju ZDNeta, slaba interna izmenjava podatkov. Na seznamu sta se najslabše uvrstili Brazilija in Mehika.