Na skrivni lokaciji med Finsko in Švedsko so uslužbenci podjetja Ocean Explorer iskali razbitine ladij na dnu morja in 80 metrov pod morsko gladino posneli neverjetno sliko – na prvi pogled je bilo videti, da gre za NLP, se je pošalil vodja ekipe, potapljač Peter Lindberg. "To počnem že skoraj 20 let, tako da sem že videl različne predmete na dnu morij, toda nikoli nič takšnega," je za CNN povedal Lindberg.

"Na terenu smo bili devet dni, že precej utrujeni smo se nameravali vrniti domov, vendar smo še enkrat preučili območje in našli to," je okoliščine orisal Lindberg in povedal, da so s pomočjo sonarja odkrili predmet v obliki cilindra, ki ima v premeru okoli 60 metrov, ima pa tudi nekakšen rep, dolg 400 metrov.

Ko so še enkrat zapluli nad predmetom, je sonar približno 200 metrov stran zaznal še en predmet oblike diska. Lindbergova ekipa verjame, da so odkriti predmeti preveliki, da bi šlo za potopljene ladje oz. dele ladij, nihče pa ne ve točno, kaj naj bi to bilo.

Iskanje obrazložitev in skepsa

"Slišali smo že veliko različnih poskusov obrazložitev – od vesoljske ladje Georga Lucasa, Millennium Falcon, pa do neke vrste prehoda v nov svet pod površjem, kot bi bil spodaj nekakšen pekel ali nekaj podobnega. Toda ne bomo vedeli, dokler se ne spustimo dol," je razložil Lindberg, vodja arheologije pri švedskih Pomorskih muzejih Andreas Olsson pa priznava, da ga slika fascinira, vendar ostaja skeptičen glede razlag.

Zanesljivost sonarskih podob je velik razlog za njegovo skepso, saj je težko ugotoviti, ali gre pri predmetu za naravno geološko sestavo ali pa morda kaj popolnoma drugega. Tudi Lindberg se strinja, da zajete podobe niso ravno najboljše, vendar pa s svojo ekipo še vedno načrtuje spomladansko (ko je morje mirnejše) vrnitev na območje in novo raziskovanje.