Fantje in dekleta si včasih celo ustvarijo identična gesla in si dovoljujejo, da si med seboj berejo sporočila in spletno pošto. Sicer se zavedajo tveganja takšnega početja, saj lahko, ko zveza razpade, vse skrivnosti kaj hitro najdejo pot na plano, med objave na spletnih družbenih omrežij. A ravno to naredi simboličnost deljenja gesla tako močno.

Znak zaupanja ali ljubosumja?

"To je znak zaupanja,“ je ta The New York Times povedala srednješolka Tiffany Carandang iz San Francisca. "Nič ne skrivam pred njim, on pa nič pred mano,“ je razložila odločitev, da sta si pred meseci s fantom ustvarila isti gesli za facebook in spletno pošto. "To je tako srčkano,“ je situacijo komentirala 16-letna Cherry. "Resnično si zaupata.“ In res si, pravi 17-letna Tiffany, in dodaja, da njen fant nikoli ne bi storil ničesar, s čimer bi škodil njenemu slovesu.

Če se to izkaže za izraz naivnosti, si lahko seveda posameznik spremeni geslo, a svetovalci in starši vseeno menijo, da je škoda narejena že pred tem ali pa, da nekatere zveze propadejo ravno zaradi deljenja življenja na spletu. Deljenje gesla je toliko bolj zanimivo, saj imajo mladi občutek, da je to prepovedano dejanje, ki ga starši ne odobravajo, zaradi česar je še toliko bolj mamljivo. "Tukaj obstaja podoben pritisk kot pri spolnih odnosih – če sva skupaj, mi moraš dati vse, kar hočem,“ je pojasnila Rosalind Wiseman.

Seveda pa deljenje gesla ni vedno znak zaupanja, ampak ravno obratno. Znak ljubosumnosti in nezaupanja, z geslom pa lahko potem tako fant kot punca "vohunita" (in to čisto legitimno) za svojim partnerjem.

Z deljenjem gesla se študenti prisilijo k učenju

V telefonski anketi (sodelovalo je 770 najstnikov, starih med 12 in 17 let), ki so jo lani izvedli v sklopu projekta Pew, so ugotovili, da je kar 30 odstotkov najstnikov geslo delilo s prijateljem ali partnerjem. V sklopu raziskave so odkrili še, da dekleta kar dvakrat večkrat delijo geslo s svojimi fanti kot pa obratno.

Med študenti je deljenje gesla priljubljeno tudi zato, ker si ga v času učenja za izpite zamenjajo (prijatelj torej za vaš profil ustvari novo geslo, tako da ne morete iti na facebook), da bi se resnično prisilili k študiranju, ne pa da bi brskali po spletnih družbenih omrežjih. "Ko je bilo izpitov konec, sem ji vrnila geslo,“ je za The New York Times povedala 20-letna študentka.