Podatek kaže na nadaljevanje trenda – devet od desetih najtoplejših let v moderni meteorološki zgodovini se je zgodilo od leta 2000.

Nasin Goddardov inštitut za vesoljske raziskave (GISS), ki spremlja globalne temperature na površini planeta, je podal novo analizo, ki temperature po planetu v letu 2011 primerja s povprečno globalno temperaturo s sredine dvajsetega stoletja.

Primerjava kaže, da so temperature v zadnjem času občutno višje kot tiste izpred nekaj desetletij.

"Vemo, da planet absorbira več energije, kot je oddaja," razlaga direktor GISS-a James E. Hansen. "Zato še vedno vidimo trend, ki se nagiba k višjim temperaturam. Kljub hladilnim učinkom močne La Nine in nizki sončni aktivnosti v zadnjih nekaj letih, je bilo leto 2011 eno od desetih najtoplejših let.“

Razlika med letom 2011 in najtoplejšim letom (2010) je 0,12 stopinje Celzija. Znanstveniki sicer ne pričakujejo, da bodo temperature iz leta v leto enakomerno naraščale, vendarle pa domnevajo, da se bo temperatura skozi desetletja še dvignila.

Prvih enajst let 21. stoletja je imelo opazno višje temperature v primerjavi s sredino 20. stoletja, pravi Hansen in dodaja, da je na lestvici desetih najtoplejših let edino leto iz 20. stoletja 1998.

Visoke temperature v zadnjem času so skladne s povečanimi atmosferskimi koncentracijami toplogrednih plinov, še posebno ogljikovega dioksida. Ti plini absorbirajo infrardeče sevanje, ki ga oddaja Zemlja in izpustijo to energijo v atmosfero, namesto da bi ta "pobegnila" v vesolje. Ko koncentracija takšnih plinov v atmosferi narašča, količina "ujete energije" vodi k višjim temperaturam.