Že konec lanskega leta so pri Microsoftu predstavili zametke svojega novega paradnega konja, Windows 8. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da se bo z zagonom Windows 8 in kasneje s prihodom Windows 9, popolnoma spremenil pogled na osebni PC računalnik, prešli pa naj bi celo v "post-PC era" obdobje.

Windows 8 namreč nakazuje popoln preskok od klasičnih oken do operacijskega sistema, ki nekako združuje uporabniški vmesnik mobilnega telefona Windows Phone, do neke mere pa tudi vmesnik konzole Xbox.

Velik poudarek je na integraciji storitev in aplikacij v oblak. Uporabnik bo tako imel na katerikoli Windows 8 napravi dostop do svojega domačega "namizja". Skušajo namreč doseči, da so "Windowsi bolj mobilni, mobilnost pa bolj Windows". To na nek način spominja na Applov princip delovanja – če uporabljaš eno Apple napravo, boš zaradi nje uporabljal še druge.

Windows 8 bo tudi odličen za programerje, saj bo v HTML5 in Javascript jezikih možen razvoj aplikacij, ki bodo (domnevno) delovale tudi na Windows Phone platformi. Zaradi uporabe oblaka pa bo Windows 8 po novem veliko manjši, zato ga bo možno zagnati tudi z USB ključa.

(Foto: Reuters)

Windows 8 bo omogočal nadzor z dotikom, omogočal uporabo posebnih pisal, domnevno pa tudi glasovne ukaze in celo kretnje. Za tiste, ki vam bo novi vmesnik predstavljal preveliko spremembo, in bi raje uporabljali klasično, skozi dolga leta ponotranjeno različico oken, boste z lahkoto kadarkoli preklopili na »Desktop« različico, ki naj bi vizualno spominjala na nekakšen Windows 95. Čeprav bo nov uporabniški vmesnik zasnovan in optimiziran za dotik, bo seveda deloval tudi z miško in tipkovnico.

Vsekakor gre Microsoftu priznati, da imajo dober produkt, čeprav v preteklosti pogosto niso znali utemeljiti, zakaj so boljši od konkurence. Ali so boljši, ali ne, bo tokrat odločeval tudi razvijajoči Kitajski in Indijski trg. Oba sta s svojo milijardno populacijo do neke mere še vedno izolirana pred zahodnjaškimi trendi, zato pa tudi bolj dojemljiva in neobremenjena za nov produkt.

Microsoft v enem od svojih zadnjih poročil navaja, da se nerazviti trgi razvijajo hitreje, kot se to dogaja na razvitih trgih, in da je na nove uporabnike vsekakor pripravljen. Bo nov srednji kitajski razred kupil MacBook? Bodo kupili androidovo tablico? Ali pa lahko omenjeno populacijo osvoji ugoden Windows Phone mobilnik Lumia 710 in tako utre pot novemu Windows 8?

Poleg omenjenega pa pomoč Windowsom nakazuje tudi novi trend ultra prenosnikov, ki so kot odziv na Applov MacBook Air letos popolnoma preplavili sejem zabavne elektronike v Las Vegasu. Samsung, Intel, Dell, Lenovo in podobni po novem stavijo na elegantne, izjemno tanke in mobilne prenosnike, na katerih se bo gotovo pretakal Microsoftov operacijski  sistem.

Windows 8 naj bi uradno izšel v drugi polovici leta, oziroma proti koncu 2012, zato bomo lahko šele v 2013 ocenili, kako se bo novi produkt tudi dejansko odrezal na trgu. Post PC era o kateri smo govorili še ni tu, vsekakor pa prihaja.